Premium

Eemdijkse Emma Hoolwerf heeft pas één trainingswedstrijdje gereden maar is nu volop thuis bezig met school

Eemdijkse Emma Hoolwerf heeft pas één trainingswedstrijdje gereden maar is nu volop thuis bezig met school
Thuisschool ook voor Emma Hoolwerf. ,,We hebben extra opdrachten, maar niet veel uitleg.”
© Foto Studio Kastermans
Eemdijk

Ook voor de jonge topsporter Emma Hoolwerf (15) zijn het vreemde tijden. Thuis, in Eemdijk, werkt ze aan school. Trainen kan nog, ondanks de coronacrisis. Wielerwedstrijden zijn er logischerwijs niet.

Hoe vermaak je je?

„Ik heb nog zat te doen! School gaat natuurlijk gewoon door. Bij ons op school zeiden ze als een van de eersten dat ze dicht zouden gaan. We volgen online lessen.”

Online school vanuit huis. Hoe gaat dat?

„Het is echt vreselijk, haha. We werken via een softwareprogramma in een soort teams. Een team bestaat uit iedereen van een bepaalde klas plus de docent. De lessen duren een halfuur. We hebben extra opdrachten, maar niet veel uitleg. Thuis aan school doen is lastig. Het is niet dat ik op school meer gemotiveerd ben, maar school is school en thuis is thuis. Een stuk overzichtelijker.”

Tot zover school. Hoe is het zonder wielrennen?

„Jammer dat die koersen er niet zijn, maar ik snap het heel goed. Alle koersen in april liggen eruit. Klassiekers, criteriums. In mei staat alles nog open, of daar iets van doorgaat is maar de vraag.”

Eemdijkse Emma Hoolwerf heeft pas één trainingswedstrijdje gereden maar is nu volop thuis bezig met school

Hoe blijf je nu fit?

„Ik kan gewoon fietsen. Cathalijne zegt weleens dat je vitaminepillen moet slikken. Ik ben niet zo van de pillen. Bleh. We zijn allebei fit, maar we doen het allebei wat anders.”

Wielrennen kan natuurlijk in een rustige omgeving. Blijf je wel op anderhalve meter?

„Geen fysiek contact, zoveel mogelijk afstand houden en maximaal met z’n tweeën. Morgen ga ik met Cathalijne fietsen.”

Trainen zonder dat je weet wat gaat komen. Hoe is dat?

„Ik heb niet echt een wedstrijdprikkel nodig om te gaan trainen. De zon schijnt, dat helpt. Ik vind het leuk om te fietsen. Dat helpt ook wel, haha. Wedstrijden zijn leuk, maar het is niet zo dat ik het zoveel leuker vind dan een toerritje maken.”

Genoeg te doen dus. Wat kijk je op Netflix?

„Niks! Nee, we kijken thuis wel, hoor. Cathalijne soms, m’n moeder soms. Dan kijk ik mee. Oké, ik kijk ook wel. Gilmore Girls, als tijdverdrijf. Je moet iets kijken, toch? Ik heb eigenlijk echt wel betere dingen te doen.”

De app ’Houseparty’ lijkt me iets voor jou. Jij bent jong. Videobellen met een of meer personen en spelletjes spelen.

„Wat? Haha, nee. Met vriendinnen spreek ik nu niet af, we bellen wel ’gewoon’. Vanuit school krijg ik drie keer zoveel opdrachten. Als het nog lang duurt, dan ga ik daar maar extra tijd in stoppen. Boeken lezen vind ik trouwens ook leuk. Ik heb een heel goed boek, wel in het Engels. Little Women, laatst verfilmd. Daar ben ik nu ook mee bezig.”

Ben je angstig door wat er nu gebeurt?

„Eerst wel een beetje. Je denkt aan een of andere apocalyps of zo. M’n moeder heeft me gerustgesteld, haha. We hamsteren dus niet. Ik ben niet echt bang, maar het zijn wel ingrijpende veranderingen.”

Hoe denk je dat je seizoen eruit gaat zien?

„Dat weet ik écht niet. Ergens in de zomer zijn er hópelijk weer wedstrijden. De Tour de Junior in Achterveld [eind juli, red.], bijvoorbeeld. Ik heb dit seizoen tot nu toe één trainingswedstrijdje gereden. Ik zal eens opzoeken wanneer dat was. 7 maart. Tja..”

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Sport Regionaal