Premium

Mondkapje van een stofzuigerzak: Hilversummer Binnert de Beaufort heeft prototype in handen, maar is het veilig?

Mondkapje van een stofzuigerzak: Hilversummer Binnert de Beaufort heeft prototype in handen, maar is het veilig?
Een medewerkster van het kledingatelier ging direct aan de slag en naaide in korte tijd het prototype voor een mondkap in elkaar.
© Foto: Binnert de Beaufort
Hilversum

Het prototype heeft Hilversummer Binnert de Beaufort inmiddels in handen. Maar is het door zijn kleermaker in elkaar gezette mondkapje veilig genoeg om in productie te worden genomen?

De Beaufort hoorde van een vriend, die in een ziekenhuis in Nieuwegein werkt, dat er een tekort aan mondkapjes dreigt. Dat werd kort daarop bevestigd door berichten in de media. ,,Ik zag dat er op andere plekken in het land initiatieven waren om zelf kapjes te gaan maken”, vertelt de Hilversummer, in het dagelijks leven docent aan de Hogeschool van Amsterdam (HVA) en tekstschrijver/journalist.

Naaldwijk

,,Zo heeft het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft een naaiatelier in Naaldwijk ingeschakeld. Daar zijn vrijwilligers aan de slag gegaan. Ik dacht: ’Waarom doen we dat in Hilversum ook niet?’. Er zijn hier veel verpleeghuizen en huisartsenposten. Die hebben, net als het ziekenhuis, dringend behoefte aan mondkapjes. Aan de andere kant zijn er hier veel kleermakers, in het centrum, op de Gijsbrecht, in Oost.”

Handen over

De Beaufort belde met de kleermaker waar hij vaak komt, Kledingreparatie Walarien op de hoek Zeedijk/Herenstraat. ,,De eigenaar was direct zeer geïnteresseerd. Hij had gehoord dat kleermakers in Oost dezelfde vraag hadden gekregen. Hij wilde graag helpen. Omdat ze nog maar heel weinig werk hebben, hebben ze handen over.”

Mondkapje van een stofzuigerzak: Hilversummer Binnert de Beaufort heeft prototype in handen, maar is het veilig?
Binnert de Beaufort
© Eigen Foto

Veel klussers

Omdat hij had gelezen dat stofkappen uit de bouw met een FFP2-keurmerk geschikt zijn voor de zorg, ging De Beaufort op zoek naar een exemplaar dat als voorbeeld kon dienen. ,,Je kan nog maar heel moeilijk aan die dingen komen. Maar ik woon in de 3e Oosterstraat en er zijn hier best veel klussers. Ik heb bij een buurvrouw aangebeld, en die bleek er nog eentje van de Action, een gebruikte, te hebben liggen.”

Stofzuigerzak

Met de FFP2-stofkap meldde de Hilversummer zich bij zijn kleermaker. ,,Ik had ook een stofzuigerzak meegenomen, omdat ze in Delft van dat materiaal gebruikmaken.” Een medewerkster van het kledingatelier ging direct aan de slag en naaide in korte tijd het prototype voor een mondkap in elkaar.

Tukkie Tuk

Intussen was De Beaufort erachter gekomen, dat in Hilversum-Oost Versa Welzijn-medewerkster Tukkie Tuk met hetzelfde bezig was. ,,Zij was al bij de kleermaker in Seinhorst geweest.”

Onbereikbaar

Maar, voldoen deze zelfgemaakte mondkapjes wel aan de eisen? Het antwoord op die essentiële vraag is lastig te krijgen, merken beide Hilversumse initiatiefnemers. ,,Er is in Nederland maar één instantie die ze keurt, en dat is het RIVM. Maar die zijn helaas onbereikbaar. Net als de GGD.” Het naaiatelier in Naaldwijk neemt ook de telefoon niet op. Daarbij is het onduidelijk of het mondkapje dat daar wordt geproduceerd nu wel of niet door het RIVM is gekeurd. De Beaufort heeft al wel contact gelegd met een gespecialiseerde verpleegkundige van Tergooi. ,,Misschien dat zij ernaar kunnen kijken.”

Mondkapje van een stofzuigerzak: Hilversummer Binnert de Beaufort heeft prototype in handen, maar is het veilig?

Nood aan de man

Van de KIVI, het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, kreeg hij uitgebreid antwoord op zijn vragen. In Nederland wordt momenteel geprobeerd om grote partijen op te kopen, met name in het buitenland. Maar, aldus de KIVI, het is heel handig dat je, als de nood écht aan de man komt, al een veilig prototype klaar hebt liggen.

Onder de kostprijs

,,Dat is dus onze eerste uitdaging. Daarna komt het organiseren en financieren van de grootschalige productie. ,,Je kunt in vijf minuten één mondkapje maken. Met tien kleermakers kan je hier in Hilversum dus best wel snel heel wat exemplaren maken. Zij willen het voor heel weinig geld doen, onder de kostprijs, maar ik vind dat ze er wel wat meer voor zouden moeten krijgen.” Dat er voldoende geld voor de productie op tafel komt, daarin heeft De Beaufort het volste vertrouwen. ,,De financiering krijg je via crowdfunding wel van de grond.”

Oproep

Probleem is dat hijzelf door zijn drukke baan - hij geeft momenteel les vanuit huis - eigenlijk te weinig tijd heeft om de kar te trekken. Vandaar zijn oproep: wie is bereid om alles op de rails te zetten?

De Beaufort te bereiken via: binnertdebeaufort@gmail.com

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.