Kallenberg wint eerste ’time trail’ bij GAC

Kallenberg wint eerste ’time trail’ bij GAC
Mark Hilberts organiseerde een speciale loopwedstrijd.
© Archieffoto
Hilversum

Geen wedstrijden en alleen maar trainen. Daar moest iets op gevonden worden en dat deed atletiektrainer Mark Hilberts. Hij gaf zijn atleten een wedstrijdprikkel door zijn lopers zaterdagochtend één voor één een ronde van vijf kilometer rond het Wasmeer te laten lopen.

Iedere sporter probeert door het uitbreken van het coronavirus met alternatieve trainingen fit te blijven. Het liefst wordt dat natuurlijk in club- of teamverband gedaan. Maar dat is bij GAC lastig omdat ook de trainingslocatie op het Arenapark in Hilversum gesloten is en het is geen optie om buiten de baan wel met het hele team te trainen.

Er ging een streep door verschillende wedstrijden, zo was er geen Nederlands kampioenschap halve marathon en geen marathon van Rotterdam. En het einde van afgelastingen lijkt vooralsnog niet bereikt. Daarom ging Hilberts op zoek naar een manier om zijn atleten van het midden- en lange afstandsteam van de Gooise Atletiek Vereniging toch een wedstrijd te laten lopen.

Zaterdagmorgen werd de time trial, te vergelijken met een tijdrit voor wielrenners, afgewerkt. ,,Ze wisten precies hoe laat ze moesten starten”, zegt GAC-trainer Hilberts uit Nederhorst den Berg. ,,Ik heb de atleten een filmpje laten zien met wat de bedoeling was. En daarbij ook nog eens de boodschap gegeven dat ze zich goed aan de strenge coronaregels moesten houden. De atleten werken nu tot negen trainingen in de week individueel af. Niemand weet hoe lang dit nog gaat duren. Ik deed dit met het idee om ze scherp te houden.”

Om 11 uur vertrok de eerste deelnemer die ’volle bak’ de ronde van vijf kilometer moest gaan lopen. Daarna vertrokken, steeds met tussenpozen van exact drie minuten, de andere leden van het wedstrijdteam. Deze tijdspanne bleek achteraf zeer succesvol. ,,Door de aan de corona gerelateerde voorschriften troffen de teamleden elkaar niet voor de start en ook niet na de finish”, aldus Hilberts.

De komende weken zullen de GAC’ers meer van dit soort time trials op het programma hebben. Dit als een goed alternatief voor een gelanceerde wedstrijd. De succesvolle regionale wegspecialist Erik Kallenberg uit Eemnes vertrok als eerste en bleek uiteindelijk ook de snelste tijd te hebben. Dat was hij ook wel aan zijn status verplicht. In 17 minuten en 33 seconden legde hij het parkoers af. Hij was daarmee vijftien seconden sneller dan Bart van der Haak. Enno Roelofsen werd derde in 17.51.

Bij de vrouwen was Mirjam Koersen, die onlangs nog Nederlands kampioen op de lange cross bij de masters werd, zoals verwacht de snelste. Zij klokte een tijd van 18 minuten en 35 seconden. Overall werd ze daarmee achtste. In totaal kwamen 21 atleten van de mila-groep van GAC in actie. Hilberts liep zelf ook mee. Hij werd elfde door de ronde in 19 minuten en 3 seconden af te leggen.

Meer nieuws uit Sport Regionaal