Gezocht in het Gooi: restanten van kraampakketten

Hilversum

Verloskundigen roepen ex-zwangeren in het Gooi- en de Vechtstreek op overgebleven spullen uit het kraampakket in te leveren.

Het gaat om celstofmatjes, gazen, ongeopende flesjes alcohol, navelklemmen, dichte pakken kraamverband en dichte doosjes handschoenen. De spullen zijn bedoeld voor ziekenhuis Tergooi, zegt verloskundige Daphne Mol uit Hilversum.

,,Door de coronacrisis ontstaan tekorten omdat er een logistiek aanvoerprobleem is”, vertelt ze. ,,Plus er zijn steeds meer zwangeren die snotteren. We hebben een aparte afdeling voor hen én, zeg maar, een klachtloze afdeling. Op allebei de afdelingen hebben we voorraad nodig. We willen niet heen en weer lopen.”

,,We vragen ook zwangeren die poliklinisch in het ziekenhuis bevallen hun kraampakket van huis mee te nemen, zodat we geen beroep hoeven te doen op de voorraad van het ziekenhuis.”

De kraamspullen kunnen in een afgesloten plastic (pedaalemmer)zak worden ingeleverd bij drie verloskundigenpraktijken. ,,Breng het niet bij Tergooi”, zegt Daphne Mol met klem.

Centrale inzamelpunten

De centrale inzamelpunten zijn: verloskundigenpraktijk Materna aan de Simon Stevinweg 66a in Hilversum. Afleveren in de achtertuin van de praktijk.

Verloskundigenpraktijk Goedbevallen aan de Lambertus Hortensiuslaan 86 in Naarden. Ook hier afleveren aan de achterkant van de praktijk.

En verloskundigenpraktijk Weesp aan het Van Houten Industriepark 11a in Weesp. Afleveren in de hal van het pand direct bij binnenkomst.

Daphne Mol: ,,We willen de contactmomenten zo beperkt mogelijk houden, daarom verzoeken we de spullen niet binnen af te geven. En mocht het echt niet mogelijk zijn spullen af te geven op deze verzamelpunten, vraag dan je eigen verloskundigenpraktijk per mail, of en wanneer je spullen daar kan brengen. We willen een grotere voorraad aanleggen om niet mis te grijpen. Veel vrouwen die zijn bevallen hebben die kraampakketten nog deels vol, of zelfs helemaal intact in huis.”

Steeds meer zwangeren kiezen ervoor thuis te bevallen, omdat ze vanwege coronapatiënten nu liever niet in het ziekenhuis verblijven. Verloskundigen krijgen veel vragen over het virus. Daphne Mol: ,,Ze hoeven niet ongerust te zijn. Wij verloskundigen hebben continu contact met gynaecologen in het ziekenhuis. Er wordt goed gezorgd dat alles zo aangenaam mogelijk voor ze verloopt.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.