Premium

Coronanieuws 24 uur per dag te beluisteren, dankzij nieuwe techniek

Coronanieuws 24 uur per dag te beluisteren, dankzij nieuwe techniek
Initiatiefnemers Richard Otto (li.) en Sebastian Plasschaert
© aangeleverde foto
Hilversum

Twee Hilversummers brengen met XS2Radio 24 uur per etmaal alleen maar nieuws over corona, overal ter wereld. Met als bijzonder element dat het gaat om het gedrukte woord, via een rss-feed vergaard, omgezet naar spraak.

,,Veel mensen willen graag op de hoogte blijven van de laatste, snelle ontwikkelingen rond deze grote gezondheidscrisis. En dat kan nu voor het eerst op deze manier”, aldus Richard Otto, die samen met Sebastian Plasschaert aan de wieg staat van deze start-up. Het gaat om een nog geen maand geleden, op World Radio Day gepresenteerde techniek. Volgens beiden is er wereldwijd belangstelling voor.

Het idee was dat er interesse zou zijn van uitgevers van nieuws, en ook van special interest en andere media. ,,En inderdaad, aanvragen zijn er al aardig wat, maar die twee wilden nu inspringen op de snelle opkomst van corona”, aldus Richard Otto, onder meer uitgever van site Spreekbuis.nl. In die hoedanigheid dan ook goed op de hoogte van wat er speelt in de mediawereld.

Lage drempel

De hoop was dat er zo een lage drempel zou komen voor wie een radiostation met puur en alleen nieuws wil beginnen. Concurrentie voor in eigen land zenders als Radio1 en BNR, die het ook van hoofdzakelijk nieuws moeten hebben. Het zou mooi zijn als het wat vastgeroeste Nederlandse radiolandschap met deze nieuwe techniek wat opgeschud kan worden, vinden ze. Er zijn inmiddels ook al gesprekken met uitgevers, ook in eigen land, vertellen de twee.

Van de NOS wordt nu al de nieuwsfeed van NOS.nl als demo gebruikt, om zo de actualiteiten in audio om te zetten. Op deze manier kan ook al het tekstnieuws over corona gebracht worden. Sebastian Plasschaert: ,,De gehele dag halen we dat binnen, in enkele seconden kunnen we alle nieuwsartikelen tot tweeduizend woorden omzetten in audio.”

Volgens Richard Otto is deze techniek voor het buitenland helemaal een mooie optie. ,,Neem landen waar veel laaggeletterden zijn, zoals in Afrika. Daar lezen die mensen amper tot geen kranten of internet. Maar de Engelse taal verstaan ze wel vaak. Als je dan via voice de mensen kunt bereiken, zou dat natuurlijk prachtig zijn.” Ook kan iedereen die ’content’ (nieuws) heeft, op deze manier een specifieke doelgroep bereiken.

Een uitkomst

De Hilversummer stelt dat ook in eigen land zo’n nieuwe techniek, waarbij nieuwsartikelen worden omgezet in een toegankelijke radiostem voor veel mensen een uitkomst zal zijn. ,,In elk geval voor ruim 300.000 blinden en slechtzienden, die op deze manier heel toegankelijk op de hoogte kunnen blijven van wat hen interesseert. Zo weet ik dat Vincent Bijlo er erg over te spreken is. Maar natuurlijk ook voor de 2,5 miljoen laaggeletterden in ons land.”

Ook andere media-ondernemers zijn bij het project betrokken. Met de techniek vol kunstmatige intelligentie en machine learning kunnen behalve nieuws ook jingles, muziek, podcasts en radiocommercials aan de uitzending worden toegevoegd. XS2RADIO kan uitzenden in meer dan dertig talen

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.