Premium

PvdA stelt vragen over aftreden Kastje: ’Is een opvolger wel echt nodig?’

PvdA stelt vragen over aftreden Kastje: ’Is een opvolger wel echt nodig?’
Jan Kastje.
© archieffoto studio kastermans
Hilversum

PvdA Hilversum gooit de knuppel in het hoenderhok: is er wel een opvolger nodig voor de opgestapte wethouder Jan Kastje? De partij hekelt het gemak waarmee wethouders het bijltje erbij neergooien en ook dat het bij de andere collegeleden geen enkele moeite lijkt te kosten om de opengevallen taken op te vangen.

PvdA-raadlid Jacqueline Kalk wijst er in haar vragen aan het college op dat het al de derde wethouder is die zijn of haar biezen pakt deze periode. Angelika Pelsink en Wimar Jaeger besloten al eerder het stokje over te dragen. Vooral dat grote verloop wekt bij de PvdA vragen op. ’Het college is voor deze periode uitgebreid van vier naar zeven wethouders. Heeft het hoge aantal tussentijds vertrekkende wethouders een relatie met de omvang van het college?’, wil Kalk onder meer weten.

Opvolger

Het vertrek van Pelsink is nooit opgevangen. Het werk van zeven, kon ook door zes worden gedaan, werd toen besloten. Nu worden de portefeuilles van alle drie de vertrokken wethouders opvangen door de overgebleven vier. En dat vindt Kalk zeer opmerkelijk. ’Gelet op het ogenschijnlijke gemak waarmee wethouders hun taken bijna per direct kunnen neerleggen, terwijl hun werk door de overige portefeuillehouders wordt opgevangen; in hoeverre zijn deze taken zodanig zwaar dat zij niet blijvend in de huidige collegebezetting opgevangen kunnen worden voor de resterende raadsperiode?’ Het raadslid wil dus eigenlijk weten van het college of een vervanger voor Kastje wel echt nodig is.

Hart voor Hilversum

Ook wil de PvdA weten of het zo is dat Hart voor Hilversum afspraken heeft gemaakt over de opvolging bij het vertrek van een wethouder, zoals deze krant eerder meldde. De coalitiepartij heeft dit bedongen nadat het vertrek van de HvH-wethouder Pelsink nooit werd opgevolgd. Kalk wil nu van het college weten of deze regeling is gemaakt, en of HvH nu ook een opvolger voor Kastje kan aanwijzen. GroenLinks-fractievoorzitter Marleen Remmers liet echter eerder aan deze krant al weten dat daar al afspraken over zijn gemaakt. Haar partij mag een opvolger voordragen.

Coalitieakkoord

De Partij van de Arbeid maakt zich verder zorgen over het coalitieakkoord. ’In de ontslagbrief van wethouder Kastje spreekt hij over afnemend draagvlak voor zijn ambities. Die ambities hebben zich twee jaar geleden vertaald in een coalitieakkoord’, schrijft Kalk. Daarom wil zij weten of dit akkoord nu ter discussie staat. Ook wil zij weten of het aftreden invloed heeft op lopende projecten.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.