Premium

Geen school? Juf Marijke van de KWS in Baarn en meester Christiaan van de Werveling nemen je online bij de hand!; ’Zo, je hebt je eerste vak alweer af!’ [video]

Geen school? Juf Marijke van de KWS in Baarn en meester Christiaan van de Werveling nemen je online bij de hand!; ’Zo, je hebt je eerste vak alweer af!’ [video]
Meester Christiaan en juf Marijke zijn voorlopig dagelijks te zien via Youtube.
© foto STUDIO KASTERMANS
Baarn

Geen school. Tenminste niet in je vertrouwde klas. En wat dan? Dan zijn daar nog altijd meester Christiaan en juf Marijke met de online school van hun Youtube-kanaal Je bent geflipt. ,,We hebben dit weekeinde meteen besloten om vanaf nu elke dag een filmpje online te zetten. Kinderen hebben behoefte aan vaste structuur, duidelijkheid. En wij worden al onrustig van deze situatie, laat staan de kinderen.”

,,Goedemorgen, het is maandag 16 maart. Het is een gekke maandag. We zullen het nog heel lang hebben over de eerste maandag dat we thuis zaten.”

Zo opent juf Marijke dag 1 van de serie vlogs, die waarschijnlijk toch minstens drie weken gaat duren. Even kort het idee: de leerlingen doen gewoon de lessen die ze van hun eigen school krijgen, juf Marijke en meester Christiaan maken een programma waarin ze op een leuke manier structuur bieden om die lessen te omlijsten. Even iets leuks, en dan het filmpje op pauze en even rekenen of lezen. De vlogs van juf Marijke en meester Christiaan slaan aan. Ze hebben een kleine zesduizend volgers, en dag 1 is een paar uur na het online zetten al een paar duizend keer bekeken.

De Baarnse Marijke Boudewijns is in het dagelijks leven juf van groep 7 op de KWS in Baarn. Christiaan van den Akker uit Nijkerk staat normaal voor groep 8 bij de Werveling in Soest. En daarnaast hebben ze al een paar jaar samen een Youtube-kanaal. ,,Want kinderen zijn helemaal gek van Youtube, daar kijken ze de hele dag naar. Maar daar staat eigenlijk maar weinig educatiefs op. Dat zijn wij toen gaan doen.” En nu de nood aan de man is schalen ze op van wekelijks naar dagelijks. ,,Elke ochtend om acht uur staat de nieuwe aflevering online.”

Geen school? Juf Marijke van de KWS in Baarn en meester Christiaan van de Werveling nemen je online bij de hand!; ’Zo, je hebt je eerste vak alweer af!’ [video]
De workout voor dinsdag.
© foto studio kastermans

Vandaag: een workout met wc-rollen

Maandagmiddag zijn de twee al weer druk bezig met de opnames van dag 2, de uitzending voor dinsdag. Voor zover ze eraan toekomen tussen bezoekjes van het Jeugdjournaal en de krant door. In de uitzending van dinsdag - dan weten de kijkers het alvast - als belangrijk onderdeel: een workout. Met wc-rollen. De opnames zijn dit keer in de Werveling in Soest-Zuid, morgen neemt het duo weer op bij de KWS en zo om en om, zo lang als de scholen dicht blijven. ,,Dat is wel de bedoeling in elk geval.” Ze krijgen er in elk geval alle gelegenheid voor van hun werkgevers. ,,Dat is echt super, we krijgen alle steun van de stichting PCBO om dit te doen.”

Beginnen met een shout-out

De twee onderwijzers hebben een serieuze achtergrond - de kinderen structuur bieden en bij de hand nemen - maar ze maken hun filmpjes vooral niet te zwaar. ,,We werken met humor. En vooral ook veel positiviteit. We beginnen bijvoorbeeld met een shout-out voor iemand. Dat kan een oma zijn, of een vriendje, noem maar op.” Naar wie de shout-out moet, komt van de kijkers, want respons van kijkers krijgen de twee genoeg.

En na de shout-out komt het serieuze werk, want dat moet ook gebeuren. ,,Dus dan zeggen we: pak nu je timer erbij. Hoe lang ben je normaal met rekenen bezig? Een half uur? Zet de timer op een half uur, zet ons filmpje op pauze en begin aan je rekenen. En als je daarmee klaar bent zet je ons weer aan. ’Zo, je hebt je eerste vak alweer af!’ En dan vertellen we de mop van de dag of zo, en dan begint het volgende vak."

Geen school? Juf Marijke van de KWS in Baarn en meester Christiaan van de Werveling nemen je online bij de hand!; ’Zo, je hebt je eerste vak alweer af!’ [video]
© foto STUDIO KASTERMANS

Een handvat

Juf Marijke en meester Christiaan geven de komende weken niet zo zeer les via Youtube, maar ze bieden wel structuur. ,,Dat is belangrijk. Want bedenk: je wordt wakker, en dan? Je hoeft niet naar school, er is geen onderwijzer die je vertelt wat je moet doen. Onze collega’s zijn nu heel druk bezig met improviseren en regelen, spullen online zetten, op leerlingen toegespitste pakketjes samenstellen. Hier op de Werveling komen de kinderen dat woensdag in shifts op het schoolplein afhalen. Maar ja, dan hebben ze dat pakketje thuis. En dan? Met onze filmpjes proberen we de kinderen een beetje bij de hand te nemen, we bieden een handvat.”

De serie vlogs - normaal dus eentje per week - die Marijke Boudewijns en Christiaan van den Akker in 2016 zijn begonnen heeft ze inmiddels tot bijna landelijke beroemdheden gemaakt. ,,Onze filmpjes worden steeds beter bekeken. We gebruiken ze normaalgesproken zelf in de les en ook als huiswerk. En inmiddels gebruiken steeds meer leraren in het land onze filmpjes. Superleuk. We krijgen reacties uit het hele land, zelfs van Curacao.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.