Grote plannen voor terrein Hunkemöller en oude sigarenfabriek aan Ampèrestraat: 350 woningen erbij in Hilversum-Oost

Het ging wel eens mis bij het distributiecentrum. „De mensen op de Liebergerweg zullen dolblij zijn dat het vrachtverkeer verdwijnt”, aldus de wethouder.© archieffoto studio kastermans

Leander Mascini
Hilversum

Het distributiecentrum van Hunkemöller aan de Liebergerweg en de oude sigarenfabriek aan de Ampèrestraat in Hilversum-Oost worden omgetoverd tot zo’n 350 woningen.

„Een mooie mijlpaal”, noemt verantwoordelijk wethouder Floris Voorink (Ruimtelijke Ordening) het dinsdagmiddag. „Een kans voor een vriendelijker gezicht voor Oost.” Het zijn de eerste twee intentieovereenkomsten die de gemeente heeft gesloten met projectontwikkelaars om het gebied 1221 - zeg maar het gebied ’over het spoor’ - „levendiger en bruisender te maken.”

De sigarenfabriek is een monumentaal pand, en zal daarom blijven staan. Wel is het zo dat er in het gebouw druk geklust gaat worden om ongeveer vijftig zorgwoningen te realiseren. „Ook is er plek voor zo’n 1000 vierkante meter kantoorruimte en wordt de buurt vergroend”, aldus de wethouder.

Op de plek distributiecentrum van Hunkemöller komen zo’n 300 woningen. „Dit zullen betaalbare woningen worden met heel veel groen”, belooft Voorink. Hij spreekt van zo’n 33 procent sociale huur, vijftig procent middelduur en zeventien procent in het duurdere segment. Daarnaast komt er ongeveer 4000 vierkante meter aan kantoorruimte. „De mensen op de Liebergerweg zullen dolblij zijn dat het vrachtverkeer verdwijnt.”

Er zijn geen gesprekken meer gaande om Hunkemöller toch op een andere manier aan Hilversum te verbinden. „Het lijkt erop dat zij buiten Hilversum gaan zitten met hun distributie”, aldus Voorink desgevraagd. „Maar zo’n logistiek centrum in de bebouwde kom is ook niet meer van deze tijd.”

Wanneer de woningen er moeten staan, is nog niet bekend. „Er zijn nog geen bestemmingsplannen aangepast, maar ik vertrouw erop dat we de komende tijd stappen gaan maken”, aldus Voorink. Op 30 maart zit de gemeente tijdens een zogeheten ’Gebiedstafel’ met betrokkenen en belangstellenden in de Melkfabriek om te praten over de plannen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.