Schaken: BSG niet meer op ’pole position’ in ongemeen spannende strijd om het landskampioenschap

Soester Reynir Helgaso won tegen Sissa zijn partij aan het eerste bord.© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden

Johan Hut
Hilversum

Een teleurstelling, maar het blijft spannend tot het einde. Zo reageerde Thomas Willemze op de krappe nederlaag van BSG in de topper met Charlois Europoort. In Rotterdam won de thuisclub met het kleinst mogelijke verschil: 5,5-4,5.

BSG en Charlois stonden na vijf van de negen ronden met de maximale score samen bovenaan. Logischerwijs verschenen beide ploegen op volle oorlogssterkte aan de start. Er gingen dingen goed voor BSG, zoals een snelle zege van Robert Ris en een makkelijke winst van Jesus Garrido Dominguez. Er waren ook tegenvallers, zoals dat de Rotterdammers Erik van den Doel op een laag bord hadden gezet, waartegen Lars Ootes niet bestand was. Teamleider Willemze: ,,We waren aan elkaar gewaagd, het was typisch een 5,5-4,5-wedstrijd. Het leek er lange tijd op dat het een gelijkspel zou worden.’’

De wedstrijd was net zo spannend als de hele competitie in de Meesterklasse. Met nog drie ronden te gaan heeft Charlois met twee punten voorsprong wel de beste papieren voor de landstitel, maar - naast BSG - Apeldoorn zit ook op het vinkentouw en dat krijgt beide ploegen nog tegen zich. Willemze: ,,Het publiek is de grote winnaar.’’

Competitiegenoot En Passant speelde in Amsterdam tegen Caïssa, dat zijn eerste vijf wedstrijden verloor. De Spakenburgers verschenen in een zeer sterke opstelling en zouden over de hekkensluiter moeten heenlopen. Dat gebeurde niet, Valentin Buckels en Manuel Bosboom verloren hun partij. Ook teleurstellend waren de remises van Nederlands kampioen Lucas van Foreest tegen Hans Ree, die 53 jaar geleden voor het eerst de nationale titel greep, en van Friso Nijboer tegen Arno Bezemer. Aan de andere kant was de remise van Jan-Willem van de Griendt tegen Dimitri Reinderman een opsteker voor En Passant. Namig Guliyev, Michael Feygin en Ivo Wantola wonnen voor de Spakenburgers, die daardoor nog net ongeschonden, maar toch een beetje beschaamd huiswaarts keerden.

In de 2A was de zege van Soest op hekkensluiter Sissa met 5-3 ook niet geweldig, maar de ploeg blijft wel volop meedoen om de titel. Die strijd is ongekend spannend. Drie ploegen, waaronder Soest, staan op tien punten, twee ploegen hebben negen punten en er staan nog veel onderlinge wedstrijden op de rol. Reynir Helgason won zijn partij aan het eerste bord en heeft met 4,5 uit 6 een goede score, maar Arie van der Burch blijft de uitblinker. Hij won dit seizoen al zijn zes partijen.

Sopsweps ’29 leed in 2C thuis een verrassende nederlaag tegen het laagstaande Rijswijk: 3,5-4,5 . De Hilversummers verloren daarmee hun gedeelde koppositie, maar de titelkansen zijn nog niet uit zicht.

Enkele straten verderop speelde HSG gelijk tegen BSG 2: 4-4. De Hilversummers komen daarmee een punt verder los van de onderste drie ploegen. Wim van der Wijk boekte een opvallende eindspelzege op internationaal meester Frans Borm.

Meer nieuws uit Sport Regionaal