Onrust in Emtinckhof door plan sluiten ontmoetingsplek Grand Café

Hans van Keken
Loosdrecht

Inovum wil eind dit jaar stoppen met het Grand Café in de Emtinckhof, dat volgens de bezoekers en ook Inovum zelf al jaren in een behoefte voorziet. Er is geen geld meer voor. Tot boosheid van velen.

De zorginstelling heeft het nieuws eind vorige week aan bewoners en vrijwilligers bekend gemaakt. ,,Het maakte altijd al geen onderdeel uit van onze kernactiviteiten”, verklaart bestuurder Mariët de Zwaan. De voorgenomen sluiting van het Grand Café en het stoppen met activiteiten daar zorgt voor onvrede en onrust.,,Eind dit jaar loopt ons contract met eigenaar Woonzorg af, en we moesten kijken hoeveel ruimte we vervolgens willen blijven huren. Zaken als dat Grand Café kunnen we niet meer betalen”, legt De Zwaan uit.

Ze benadrukt dat de thuiszorg in de Emtinckhof wel blijft, evenals de dagbesteding. ,,Dat zijn onze echte taken. Maar dus niet het runnen van een Grand Café en de ontmoetingsactiviteiten coördineren, al hebben we dat jarenlang wel gedaan.”

Een groot aantal senioren uit de Emtinckhof zelf en van aanleuningen komt tussen de middag in het Grand Café. Volgens Zwaan heeft Inovum afgelopen jaar gekeken of de activiteiten die ze er ontplooit meer rendabel te krijgen waren, maar is dat tot haar spijt niet gelukt. ,,Dus we moesten ons beperken tot onze kerntaak. De gemeente wil levendigheid, en dat snappen we, maar wij kunnen dat er niet meer bijdoen. We kregen er ook niets voor betaald.”

Geslonken budget

Het heeft volgens De Zwaan te maken met het geleidelijk slinkende budget dat beschikbaar is voor dit soort werk. ,,Vooral sinds de gemeente vanaf 2015 activiteiten vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning, red.) is gaan subsidiëren, is het lastiger. We hadden eerst ook een brasserie in Veenstaete, maar ook die moesten we eerder al mee stoppen om dezelfde redenen.”

Vrijwilligers en bezoekers van het Grand Café en de activiteiten laten het er niet bij te zitten. Het nieuws is hard aangekomen, maar intussen wordt al gezinspeeld op acties, onder meer door handtekeningen in te zamelen.

Achtergrond: Vrijwilligers broeden al op acties tegen uithollen Emtinckhof: ’Ongelooflijk vervelend dit voor al die mensen’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.