Altijd al bonusoma of -opa willen zijn? Versa Welzijn zoekt mensen die graag optrekken met kids uit Eritrea, en een vraagbaak willen zijn voor jonge moeders

Bonusoma’s en -opa’s gezocht voor kids uit Eritrea.
© Foto StudioTandem/NPV
Huizen

Niet elk kind groeit op met grootouders en dat is jammer. Ze spelen vaak een belangrijke rol in het leven van kinderen. Om kleinkinderen lekker te verwennen, te vertellen over vroeger. En ook voor ouders kunnen ze een belangrijke vraagbaak zijn. Allemaal redenen voor Versa Welzijn om een initiatief te starten waarin bonus opa’s en oma’s worden gekoppeld aan bonus koters uit Eritrea.

Het idee is afkomstig van Wanda Giffioen, sociaal werker bij de welzijnsorganisatie. ,,In eerste instantie alleen voor gezinnen uit dit land. Als het slaagt, proberen we het ook voor families uit andere landen”, legt Giffioen uit.

De welzijnswerker werkt met statushouders uit Eritrea. ,,Vaak jonge vrouwen van 20 tot 25 jaar met kleine kinderen. Een van mijn cliënten is een jonge vrouw met een baby die ze niet van de borstvoeding afkreeg”, vertelt ze. ,,Ik dacht, ‘wat zou ik vroeger gedaan hebben?’ Mijn moeder bellen”, schoot door haar hoofd. En dat is, wat deze vrouwen niet kunnen: wie vlucht uit Eritrea verliest contact met familie en vrienden, kan niet meer terug. ,,Hoe zou je het vinden om een extra opa en oma in Nederland te hebben”, vroeg ze de jonge moeder. ,,Ze begon gelijk te stralen”, vat ze haar reactie samen. De welzijnswerker googelde wat en vroeg andere cliënten wat ze van het idee vonden. ,,Die reageerden ook enthousiast en op internet bleek dat het idee van bonusgrootouders al bestond.” Een concept met niet alleen voordelen voor de (klein)kinderen, ook voor de opa’s en oma’s zelf is het fijn om een band op te bouwen met een bonuskleinkind.

Giffioen plaatste een oproep op ‘Huizenvoorelkaar’ de site voor vraag en aanbod op het gebied van vrijwilligerswerk. ,,Tot nu toe zijn daar twee reacties op binnen gekomen, bij vijf gaan we starten.” Hoe het dan verder gaat? ,,We organiseren een kennismakingsbijeenkomst met alle betrokkenen, om mensen te matchen. Gewoon heel losjes, in spelvorm”, legt Giffioen uit. ,,Eritrese vrouwen zijn heel verlegen. Na een half jaar gaan we dan evalueren. Werkt dit? Is dit een goede match? Als het niet werkt moet je er niet voor eeuwig aan vastzitten.” De volgende stap is dan om het initiatief uit te rollen naar statushouders uit andere landen.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via huizenvoorelkaar.nl. Daarna is het even zoeken: bovenaan klikken op ‘ik kan iets doen’. Dan links ‘meer opties’ aanklikken bij ‘sociaal’ en dan ‘gezelschap’ kiezen. Onder de zoekresultaten kiezen voor ‘Bonus opa n oma gezocht’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.