Presentator Aad Bos (88) overleden, dé radiostem van de jazz zwijgt

Aad Bos.

Aad Bos.

Klaas Koopman
Laren

In Laren, waar hij sinds twee jaar in de Stichtse Hof woonde, is zondagmorgen 1 maart na een kort ziekbed Aad Bos overleden. Bos (Rotterdam, 18 juni 1931) was in de naoorlogse jaren dé stem van de jazz bij de publieke omroep.

Bos, die een groot deel van zijn leven in Huizen heeft gewoond, kwam in 1952 als omroeper in dienst van de Vara- radio. Dat hij zich ontwikkelde tot de stem van de jazz op de radio, was op de eerste plaats te danken aan de Vara, die jazz een belangrijke plaats in de programmering gaf, maar ook aan Michiel de Ruyter, die in 1954 bij de Vara Pete Felleman als jazzmedewerker opvolgde. Aad Bos presenteerde de eerste jaren het door De Ruyter samengestelde ’Radio Jazz Club’.

Sporen in de jazzwereld

Van 1961 tot en met 1972 vormden Bos en De Ruyter met Kees Schoonenberg de redactie van het veertiendaagse ’Radio Jazz Magazine’ dat zijn sporen in de internationale jazzwereld heeft nagelaten door concerten van basklarinettist Eric Dolphy en saxofonist Albert Ayler, die als ’Last Date’ en ’The Hilversum Session’ op lp’s werden uitgebracht.

De Vara-radio zond ook menig nachtconcert uit van ’Jazz at the Philharmonic’. De meest verkochte jazzplaat ter wereld ’Kind of blue’ van Miles Davis bevat een opname van het door de omroep in 1960 uitgezonden concert. Toen Hilversum 3 in 1967 werd geïntroduceerd maakte Aad Bos daarvoor het ’Radio Jazz Magazine op 3’ en hoorden de radioluisteraars voor het eerst sterren als Sam Cooke, Otis Redding, Aretha Franklin en Ike & Tina Turner.

Laren Jazzfestival

Bos stond aan de wieg van VARAJAZZ, een serie van 18 lp’s en later 5 cd’s (waaronder de op cd uitgebrachte studio-opname uit 1965 ’Wes Montgomery & Clark Terry’). Het waren alle opnamen van de Vara en geven een goed beeld van de Nederlandse jazz in die dagen. Met Joop de Roo en Michel de Ruyter was Aad Bos een van de grondleggers van het Laren Internationaal Jazzfestival (1973-1979) dat legendes als Sonny Rollins, Stan Getz en Sarah Vaughan naar het Gooi haalde.

Ook bij de serie ’Jazz in Studie’, dat in de jaren tachtig de grote Nederlandse jazztalenten liet debuteren, was Aad Bos nauw betrokken. Zijn verdiensten voor de jazz werden in 1988 bekroond met de Bird Award van het North Sea Jazz Festival.

In 1992 besloot Vara-voorzitter Marcel van Dam de jazz uit de programmering te schrappen. Aad Bos werd door de Vpro tot zijn pensioen in 1996 in dienst genomen.

Dinsdag wordt in besloten (familie)kring afscheid genomen van Aad Bos

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.