Column Fluitsignaal: Anna en het ’afbrandrisico’

Columnist en scheidsrechter Wouter van der Schaaf.

Columnist en scheidsrechter Wouter van der Schaaf.© Archieffoto

Wouter van der Schaaf

Clubscheidsrechter Wouter van der Schaaf bericht elke week over wat hij heeft meegemaakt of gezien op een regionaal voetbalveld.

Anna viel al op bij de F’jes. Zuivere passing, gevoel voor de bal en vooral veel spelinzicht. Anna had plezier in het voetballen. Plezier dat hand in hand ging met een sterke wil om verder te komen in de sport. Ze sloeg geen training over, werkte harder dan de anderen. Dat viel op. Ook buiten de club waar zij speelde.

Op haar veertiende maakte zij de overstap naar een grotere club. Nog steeds in de regio. Bijna elke dag reden haar ouders haar trouw naar de training. Dertig kilometer heen en dertig terug. Ze gingen mee met de wil van Anna. De school leed er niet onder. Anna volgde het VWO en ging elk jaar keurig over.

Een grote club diende zich aan. Toonde interesse om haar verder te begeleiden. De club was te ver van huis om elke dag heen en weer te reizen. De club zou een gastgezin regelen. De grote vraag bij Anna thuis was: hoe veel hebben we over voor de sport. Want altijd loert het afbrandrisico: het net niet halen van de top, een hardnekkige blessure die zorgt voor een voortijdig einde. Anna was jong en wijs genoeg om een verstandig besluit te nemen. „Ik wil het proberen”, zei zij. Haar ouders gingen mee. Met een speciaal schoolprogramma voor topsporters van de club, in de weekenden een dag thuis en verder veel trainen en spelen. „Het vraagt veel van mij, maar ik ben nog steeds blij met de keuze”, zegt Anna en trekt glimlachend een sprintje naar het volgende doel.

Meer nieuws uit Sport Regionaal