Nieuwe rotonde in Rijksweg Naarden lost veiligheid bij Churchillstraat op, maar veroorzaakt nu gevaarlijke opstoppingen bij Torenflat

Nieuwe rotonde in Rijksweg Naarden lost veiligheid bij Churchillstraat op, maar veroorzaakt nu gevaarlijke opstoppingen bij Torenflat
De aanleg van de rotonde ter hoogte van de Churchillstraat veroorzaakt opstoppingen tot aan de kruising met de Koningin Wilhelminalaan.
© Archieffoto Studio Kastermans/Leon Dakkus
Naarden

De nieuwe rotonde in de Rijksweg in Naarden veroorzaakt op gezette tijden voor opstoppingen. Het college van Gooise Meren zoekt nog naar oplossingen.

Fractievoorzitter Marieke le Noble van Hart voor BNM stelde onlangs vragen aan het college over de rotonde. Volgens de partij zorgt de rotonde vrijwel wekelijks op een of meerdere dagen voor flinke filevorming in de ochtendspits.

De doorstroming is daardoor afgenomen en het kan zo vijf minuten langer duren om de A1 te bereiken. Dat zorgt tevens voor extra milieubelasting. Daarnaast reikt de achterkant van de file bij de rotonde soms tot op het kruispunt met de Torenflat waardoor gevaarlijke situatie ontstaan.

Onvoorzien

Het college beaamt nu dat de doorstroming is verminderd op de Rijksweg. Dat vinden burgemeester en wethouders tot op zekere hoogte aanvaardbaar. Dat ook de verkeersafwikkeling bij het kruispunt met de Koningin Wilhelminalaan (Torenflat) is verminderd, is echter onvoorzien. De gemeente heeft de situatie inmiddels zelf op verschillende ochtenden ook geobserveerd.

Geen simulaties

De rotonde is aangelegd om de snelheid op de Rijksweg ter hoogte van de Churchillstraat te verminderen. Dat is gelukt. Uit capaciteitsberekeningen vooraf, simulaties waren niet mogelijk wegens het ontbreken van een verkeersmodel, kwamen niet de lange wachtrijen naar voren die nu soms optreden.

Geen pasklaar antwoord

Hart voor BNM heeft het college ook gevraagd welke mogelijkheden zij ziet om de negatieve milieu-, doorstromings- en veiligheidseffecten van de nieuwe rotonde weg te nemen. Daar heeft b en w geen pasklaar antwoord op. Het college blijft de huidige situatie monitoren en doet nader onderzoek naar een oplossing.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.