Februaristaking eendrachtig herdacht in Hilversum

Februaristaking eendrachtig herdacht in Hilversum
Burgemeester Broertjes legde bloemen bij de herdenking van de Februaristaking.
© foto STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN
Hilversum

De Februaristaking van 1941 is dit jaar in één keer herdacht in Hilversum. Vorig jaar waren er nog twee kampen.

Voor deze herdenking hebben zij echter de handen ineen geslagen, meldt Jan Schriefer namens het Comité Herdenking Februaristaking Hilversum.

„Vorig jaar was er nogal wat onenigheid”, blikt Schriefer terug. „Doordat de woordvoerder van de antifacistenbond Arthur Graaff niet alle pers wilde uitnodigen, wilde de burgemeester niet meedoen. Daarom hebben wij vorig jaar een herdenking bij winkelcentrum Seinhorst georganiseerd.”

Voor dit jaar werd afgesproken dat Graaff niet meedoet in de organisatie van de herdenking. Sterker nog: de partijen besloten om de handen ineen te slaan en samen de bijeenkomst van dit jaar te organiseren.

Graaff zelf ziet het overigens anders. In een reactie laat hij weten dat de onenigheden in 2018 plaatsvonden. „In 2018 was juist wel de echte pers welkom, maar niet de fake-pers, zoals GeenStijl, omdat die onder meer doodsbedreigingen tegen antifascisten publiceert en geen journalistieke code eerbiedigt. De burgemeester bleek toen overigens een andere afspraak te hebben”, aldus Graaff. Hij zegt verder dat hij wel heeft meegeholpen bij de organisatie van de herdenking van dit jaar.

De herdenking begon bij het oude raadhuis aan de Kerkbrink. Daarna werd er gewandeld naar de begraafplaats Gedenkt te Sterven waar de burgemeester een krans legde bij het monument dat herinnert aan de staking tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees ook: Februaristaking 1941: ’Het was gewoon een kwestie van solidariteit. Aan de Duitsers hadden we nog niet zo’n hekel’ [video]

Februaristaking

De staking begon 25 februari 1941 in Amsterdam als protest tegen de vervolging van de Joodse bevolking. Vele burgers legden toen het werk neer.

De staking in Amsterdam kreeg opvolging in andere plaatsen, waaronder dus in Hilversum. Duizenden mensen legden het werk neer en vormden een stoet door het centrum naar het raadhuis.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.