Duitser was niet ziek in Limburg, geen contactonderzoek meer

Bilthoven

De Duitse coronapatiënt die in Limburg is geweest, was niet ziek en ook niet besmettelijk tijdens zijn verblijf in de Nederlandse provincie. Daarmee is de noodzaak voor verder contactonderzoek in Nederland komen te vervallen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Dinsdagavond maakte het RIVM bekend dat een Duitse man die positief is getest op het nieuwe coronavirus, een week geleden in Limburg verbleef. Hij was in het Boshotel in Vlodrop vanwege een bijeenkomst. De GGD startte daarom direct met zogenoemd contactonderzoek. In de nacht van dinsdag op woensdag werd echter duidelijk dat de Duitse patiënt in het weekend van 8 en 9 februari in Limburg is geweest, ruim een week voordat de Duitser in eigen land klachten kreeg, aldus het RIVM.

Aangezien hij pas ruim een week nadat hij in Nederland was de eerste ziekteverschijnselen kreeg, acht het RIVM de kans nihil dat de Duitser in Nederland mensen heeft besmet, zegt een RIVM-woordvoerder. "Het overgrote deel van de mensen die ziek zijn geworden, is in contact geweest met iemand met ziekteverschijnselen. Transmissie vindt vaak plaats via het opniezen of ophoesten van druppeltjes in de neus of keel. Je moet voldoende virus in je hebben om het te kunnen overdragen."

Volgens de zegsman zijn er slechts enkele gevallen bekend van mensen die wel besmet zijn door iemand zonder ziekteverschijnselen. Om hoeveel gevallen het hier gaat, weet hij niet exact.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.