Premium

Run op mondkapjes en handgel; zo bereiden Gooiers zich voor op het coronavirus: ’Alert maar niet in paniek’

Run op mondkapjes en handgel; zo bereiden Gooiers zich voor op het coronavirus: ’Alert maar niet in paniek’
Verkoper Danny van Gamma
© foto mediahuis
HILVERSUM

Een zakje hangt nog ietwat verloren in het rek. De rest van het vak met stofmaskers bij Gamma in Hilversum is leeg. Van de goedkoopste van 2,50 euro tot de duurdere modellen mondkapjes van 11,99 euro, allemaal strak uitverkocht.

,,Vanochtend hebben we het vak weer bijgevuld en ook die waren snel weg”, vertelt verkoopmedewerker Danny van de Hilversumse vestiging van de bouwmarkt, dinsdag rond het middaguur. Sinds het coronavirus Italië bereikt heeft, is er bij bouwmarkten en drogisterijen in de regio een run op mondkapjes. Inwoners willen blijkbaar niet wachten tot het virus ook Nederland bereikt heeft. Ze nemen het zekere voor het onzekere en slaan beschermingsmateriaal in.

,,Heeft geen zin hoor”, zegt de Gammaverkoper nadrukkelijk. ,,De mondkapjes houden geen virus tegen. Zeker de goedkope niet, totaal ongeschikt. De duurdere in de categorie FF3 met filter zijn nog het best. Dan moet je wel elke dag een nieuw en schoon mondkapje opzetten. Maar we kunnen ze helemaal niet meer bestellen. De groothandel zit inmiddels ook zonder.” Danny kijkt even in zijn computer naar de verkoopcijfers van de laatste dagen.

(tekst loopt door onder de foto)

Run op mondkapjes en handgel; zo bereiden Gooiers zich voor op het coronavirus: ’Alert maar niet in paniek’
Leeg schap bij de Praxis.

,,Kijk, vandaag al zeventien stuks verkocht. Dat is echt het Italië-effect. Normaal verkopen we er hooguit een paar op een dag. En het zijn echt niet alleen ouderen die bezorgd zijn. Juist ook veel jonge mensen kopen ze.”

Leeg schap

Bij concurrent Praxis, een paar honderd verderop in Hilversum, hetzelfde beeld. Ook daar is het schap met stofmaskers helemaal leeg. Verkoopster Natasja: ,,We hadden er honderden. Die zijn weggevlogen de laatste dagen. Er kwamen mensen die er zestig tegelijk kochten. Zinloos”, zegt ze nuchter. ,,Je houdt er de ziekte niet mee tegen. Ik ga ze niet dragen, hoor. Ik zit ook niet in de risicogroep van ouderen. Ik laat mijn kinderen wel hun handen vaker en goed wassen. Meer kun je niet doen.”

(tekst loopt door onder de foto)

Run op mondkapjes en handgel; zo bereiden Gooiers zich voor op het coronavirus: ’Alert maar niet in paniek’

Bij drogisterij Etos in winkelcentrum Kerkelanden in Hilversum staan de desinfecterende middelen voor handen prominent bij de kassa. Eronder hangt een briefje met daarop ’Adviezen RIVM coronavirus’. ,,Sinds de uitbraak in Italië is de desinfecterende handgel niet aan te slepen. De mondmaskers zijn op. Bij de Etos-groothandel maar ook bij een andere groothandel zijn ze er doorheen. Mensen staan hier aan de balie voor die dingen. Er is geen paniek of angst, maar ze zijn wel alert en willen voorbereid zijn”, zegt drogist Angelique. Haar college Janneke vult de hele dag de stellage met handgel bij.

,,Vanochtend hadden we nog zestig kleine flesjes, allemaal op. De grote flessen van 19,95 euro gaan met drie tegelijk mee. Een voor thuis, een voor op het werk en een reservefles.”

,,Ik ben zelf ook alerter”, zegt Angelique. ,,Ik zag op tv dat je niet aan je gezicht moet zitten. Nu valt me pas op hoe vaak ik dat doe. Niet hygiënisch als je de hele dag veel geld aanneemt. Ik was nu vaker mijn handen. Je houdt er toch rekening mee.”

Het Gooi is voorbereid op het coronavirus

Het Gooi houdt het hoofd koel rond het coronavirus. Dat betekent niet dat er achter de schermen niks gebeurt. GGD, ziekenhuizen, huisartsen en apothekers bereiden zich voor op een eventuele uitbraak van het virus in de regio. Van paniek bij inwoners is geen sprake.

(tekst loopt door onder de foto)

Run op mondkapjes en handgel; zo bereiden Gooiers zich voor op het coronavirus: ’Alert maar niet in paniek’
Bij de Kwantum zijn nog wat exemplaren te koop.

Bij het team van huisartsenpraktijk De Appel in Hilversum wordt het coronavirus elke dag even besproken, vertelt doktersassistente Kimberly Schilds. ,,Vanochtend hebben we de laatste stand van zaken besproken. Het komt toch steeds dichterbij. Nu is het Italië, volgende week Frankrijk en dan is het een kwestie van tijd voordat het ook hier is”, klinkt het nuchter. De afgelopen weken zijn er een paar mensen met vragen over het virus binnengelopen. ,,Mensen die gereisd hebben in gebieden waar het virus is opgedoken. Ze waren niet ziek, dus we hebben ze gerust kunnen stellen.”

Hoestje

Schilds maakt zich zorgen om ‘paniekreacties’ van mensen als het virus daadwerkelijk in Nederland opduikt. ,,Dat iedereen dan bij de minste of geringste hoestje – we zitten midden in het hoestseizoen - op de stoep staat en zich wil laten testen. Dat gaat een grote druk op praktijken geven.’’

Apothekersassistente Laura Godijn, werkzaam bij Apotheek Wessels in Huizen, merkt dat het coronavirus inwoners bezighoudt. ,,Bijna dagelijks is er vraag naar een mondkapje. Eerst waren het vooral mensen die op reis gingen naar Azië. Maar nu komen ook mensen met reisplannen binnen Europa en dan vooral Italië natuurlijk. We moeten helaas al weken ‘nee’ verkopen. We verwijzen mensen naar internet.’’

(tekst loopt door onder de foto)

Run op mondkapjes en handgel; zo bereiden Gooiers zich voor op het coronavirus: ’Alert maar niet in paniek’

Alhoewel zich nog geen enkele patiënt in Meander Medisch Centrum in Amersfoort heeft gemeld ligt er volgens woordvoerder Erik van Goor sinds januari een nieuw draaiboek klaar, waarin nauwkeurig staat omschreven hoe er moet worden gehandeld.

Besmetting

,,Als patiënten zich melden met symptomen of met longklachten, wordt eerst gevraagd waar de patiënt geweest is in binnen- en buitenland en of er contact is geweest met patiënten die besmet zijn. Als er een verdenking op besmetting is kan diagnostiek naar dit nieuwe virus worden ingezet. Dat vindt plaats bij het RIVM of het Erasmus MC. Bij opname in Meander worden patiënten in strikte isolatie verpleegd. Personeel en bezoekers moeten zichzelf dan beschermen om verspreiding te voorkomen. We hebben voldoende beschermende materialen, zoals mondkapjes.’’

Ook Tergooi heeft voldoende beschermingsmateriaal. Bij een besmetting worden patiënten in strikte isolatie opgenomen op de intensive care. ,,Zowel in Hilversum als in Blaricum hebben we drie bedden beschikbaar”, zegtwoordvoerder Wencke Fassbender.

Reizigers

Bij de GGD Gooi en Vechtstreek komen al zo’n tien tot twintig telefoontjes per dag binnen over het coronavirus. ,, Dat is normaal bij een dergelijke situatie. Reizigers bellen die ongerust zijn en af en toe belt een huisarts voor overleg’’, zegt woordvoerster Marije Mansfeld van de Regio Gooi en Vechtstreek. ,,Bellers worden uitgebreid te woord gestaan en verwezen naar de website van het RIVM waar de meest actuele informatie te vinden is.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.