Premium

Integriteit ’geen punt’ bij grote opknapbeurt Wakkerendijk

Integriteit ’geen punt’ bij grote opknapbeurt Wakkerendijk
Oud-wethouder Erwin van Dalen.
© Foto gemeente Eemnes
Eemnes

Zou Via van Dalen, het bedrijf van Eemnesser oud-wethouder Erwin van Dalen, een deel op zich nemen van de grote opknapbeurt van de Wakkerendijk, dan doet zich geen integriteitskwestie voor. Volgens de gemeente overtreedt Van Dalen daarmee niet de ’Gedragscode voor wethouders van Eemnes’.

Dat laat de gemeente bij monde van wethouder Theo Reijn en de ambtelijke projectleider weten bij een toelichting op het vernieuwingspoject Wakkerendijk/Laarderweg-oost. Het gaat van start op maandag 16 maart, te beginnen op de Laarderweg en het fietspad Wilgenpad. Volgens planning zou het project af moeten zijn op 10 juli, maar uitloop kan tot eind juli, het begin van de bowwvakvakantie. Tijdens het werk is de Wakkerendijk afgesloten voor doorgaand verkeer. Openbaar vervoer en bestemmingsverkeer kunnen er wel rijden.

Via van Dalen

Hoofdaannemer is de grote wegenbouwer KWS. Eerder liet een KWS-woordvoerster weten dat voor een paar dingen onderaannemers worden ingeschakeld. Volgens de gemeente zal Via van Dalen ’waarschijnlijk wel’ worden ingeschakeld.

Via van Dalen doet in belijning, bebording en andere signalering van wegen. Directeur/eigenaar Erwin van Dalen was tot en met 25 februari 2019 elf maanden wethouder. In zijn portefeuille zat de voorbereiding van project Wakkerendijk/Laarderweg-oost.

Gedragscode

Zou zijn bedrijf inderdaad een deel van dat werk gaan doen, dan zou dat op gespannen voet kunnen staan met de ’Gedragscode voor wethouders van Eemnes’. Daarin (artikel 2.3) staat: ,,Een gewezen wethouder wordt het eerste jaar na de beëindiging van zijn ambtstermijn uitgesloten van het tegen beloning verrichten van werkzaamheden voor de gemeente Eemnes of voor de BEL Combinatie’’. Op 25 februari 2019 vergaderde Van Dalen voor het laatst als wethouder met de gemeenteraad. Het was tevens zijn laatste dag in gemeentedienst. Uit de gedragscode valt niet op te maken of alleen uitvoering van werk voor de gemeente binnen een jaar niet is toegestaan of ook de voorbereiding, zoals het opstellen van een offerte.

Offertes

Volgens de gemeente heeft KWS bij onder meer Via van Dalen offertes opgevraagd voor onderdelen van het project. Directeur Van Dalen wilde dinsdag geen vragen beantwoorden. Via een medewerkster meldde hij pas volgende week tijd te hebben. Bij KWS was de woordvoerster dinsdagmiddag niet bereikbaar voor uitleg. Volgens de gemeente ontstaat er geen strijdigheid met de gedragscode omdat de gemeente een overeenkomst heeft met KWS en niet met onderaannemers van dat bedrijf.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.