Premium

Prins Carnaval wil met ludieke actie af van zwemverbod in de Vesting

Prins Carnaval wil met ludieke actie af van zwemverbod in de Vesting
De ’explosieve opruiminsgdienst’ haalt de opgeviste ’vliegtuigbom’ naar de kade.
© STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN
Naarden

„Met de ontmanteling van deze bom is de Vesting nu veilig”, riep de alternatieve opruimingsdienst van carnavalsvereniging de Vestingnarren dinsdagmiddag. De Naardense Prins Carnaval haalt op ’Blauwe Dinsdag’ jaarlijks een ludieke stunt uit en Benno Ochse vroeg dit jaar aandacht voor de vele verboden rondom het Vestingwater door een nepvliegtuigbom uit de Vestinggracht te vissen.

„Ik begrijp best dat de gemeente zegt dat je niet van de bruggen mag springen, maar een zwemverbod is onzin”, meent Ochse, die in de Nieuwe haven kwam aanvaren met zijn twee adjudanten en met hengels met grote magneten de bom uit het water trok. Naast zwemmen en dreggen, mag dat magneetvissen namelijk ook niet meer. „Omdat er nog bommen in het Vestingwater zouden liggen. Wij zwemmen hier al van kinds af aan en er is nog nooit een bom omhooggehaald”, aldus Ochse, die in het dagelijks leven zwembadbouwer is.

Nadat de brandweer met loeiende sirenes gearriveerd was en de bom door de zogenaamde EOD tot ontploffing was gebracht -door bussen carbid met blauwe rook af te schieten- werd het bord ’Iedereen blij, Naarden bomvrij’ onthuld. „Een hele mooie actie”, meende wethouder Nico Schimmel staand aan de kade. „Ik begrijp de wens wel om het water als zwemwater te gebruiken. Daar moeten we ook wat mee doen. Of dat komende zomer al opgelost is, weet ik niet. Maar ik zal de aan burgemeester zeker een positief advies overbrengen”, aldus Schimmel.

Tekst gaat door onder de foto.

Prins Carnaval wil met ludieke actie af van zwemverbod in de Vesting
Prins Carnaval en zijn twee adjudanten aan het magneetvissen.
© STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN

Voorafgaand aan de actie klaagde de prins uit 1974, Cees Pronk, nog dat het hem niet zou verbazen als in de toekomst zelfs de carnavalsoptocht wordt verboden. „Nee hoor, intocht is onmisbaar onderdeel van carnaval. Die gaan wij zeker niet stoppen”, aldus Schimmel, die naar eigen zeggen zelf fervent carnavalvierder is. ,,De Vestingnarren is een mooie en grote vereniging met mensen uit alle lagen van de bevolking en het is bijzonder dat dat hier zo gevierd wordt. Dat steunen wij als college van harte.”

Ochse:. „Als het warm is, wil je toch een duik kunnen nemen? Dat snappen ze bij de gemeente denk ik nu ook wel. Hopelijk hebben we ze een beetje wakker geschud.”

Prins Carnaval wil met ludieke actie af van zwemverbod in de Vesting
Wethouder Nico Schimmel zegt Prins Carnval Benno Ochse toe dat hij het zwemverbod gaat bespreken.
© STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.