Premium

Meneer Koudstaal wacht op antwoord; Wanneer komen die beloofde cijfers over paleis Soestdijk nou eens?

Meneer Koudstaal wacht op antwoord; Wanneer komen die beloofde cijfers over paleis Soestdijk nou eens?
Kees Koudstaal.
© gemeente baarn
Baarn

Waarom heeft de gemeenteraad na twee maanden nog steeds de beloofde informatie niet gekregen over de kosten van het ’participatietraject paleis Soestdijk’? Dat is wat raadslid Kees Koudstaal wil weten van ’paleis-wethouder’ Erwin Jansma van de gemeente Baarn.

De fractievoorzitter van oppositiepartij BOP heeft schriftelijke vragen over het onderwerp gesteld. Hij verwijst in zijn vragen naar de door wethouder Jansma in december in de gemeenteraad gedane toezegging dat hij de gemeenteraad vertrouwelijk zou informeren over de kosten. Na twee maanden heeft de gemeenteraad de informatie echter nog niet ontvangen.

Lees ook: Kosten die de gemeente Baarn maakt voor de klankbordgroepen Paleis Soestdijk blijven geheim

De BOP wil nu van Jansma weten waarom de raad de beloofde informatie nog niet heeft ontvangen, of er meerkosten zijn te verwachten, welke concurrentiebelangen zich nog verzetten tegen openbaarmaking van de cijfers en, niet onbelangrijk, wanneer de raad de cijfers kan verwachten.

De gemeente Baarn heeft het bureau Awareness de opdracht gegeven om omwonenden en belanghebbenden te betrekken bij de toekomstplannen van paleiseigenaar Meyer Bergman Erfgoedgroep voor paleis Soestdijk. Hier is de nodige discussie over. Het bureau Awareness heeft bijvoorbeeld eerder voor de Meyer Bergman Erfgoedgroep gewerkt. Bovendien is er discussie over waarom de gemeente dit participatietraject betaald en en niet de initiatiefnemer: de Meyer Bergman Erfgoedgroep.

Jansma ligt sowieso enigszins onder vuur in ’dossier Soestdijk’. De gemeenteraad is ook ’not amused’ over dat de wethouder niet heeft verteld dat oud-gedeputeerde Wouter de Jong is aangesteld als ’extern adviseur’ om het vastgelopen project rond Soestdijk weer vlot te trekken. Ook is nog niet helemaal duidelijk wie de rekening van De Jong straks moet betalen.

Lang wachten op cijfers is overigens niet nieuw in Baarn. De andere lokale partij in Baarn - VoorBaarn - kwam vorige week nog met een (weggestemde) motie van treurnis tegen wethouder Jansma, omdat de partij ongeveer een jaar had moeten wachten voor het gevraagde overzicht van de verbouwing van de Wintertuin (een ander groot project in Baarn) eindelijk op tafel kwam.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.