Premium

Bunschoten wil af van vrolijke vissenrotonde, kunstenaar Stef Vedder not amused; ’Ik voel me een beetje genaaid eigenlijk’

Bunschoten wil af van vrolijke vissenrotonde, kunstenaar Stef Vedder not amused; ’Ik voel me een beetje genaaid eigenlijk’
De vrolijke vissen op de rotonde horen binnenkort tot het verleden, maar viskarren blijven gewoon te zien in Bunschoten-Spakenburg.
© foto Caspar Huurdeman
Bunschoten

Eemnes heeft zijn koeienrotonde, Soest z'n schapenrotonde en Bunschoten zijn vissenrotonde. Maar niet lang meer. Want net als de vissen in de plaatselijke marktkramen zijn ook de vissen van kunstenaar Stef Vedder niet onbeperkt houdbaar blijkbaar. De kunstenaar zelf baalt ervan. ,,Zo’n markant kunstwerk. We hadden het ook kunnen opknappen.”

Of het mooi is, daar verschillen de meningen wel eens over. Maar dat het fleurig is, daar is iedereen het wel over eens. Achttien vrolijk beschilderde vissen aan palen op de rotonde Oostelijke Randweg/Kleine Pol. ,,De meeste mensen vinden het hartstikke leuk. En het is sowieso beter dan de zoveelste saaie rotonde toch? Ik krijg er heel veel reacties op, helemaal nu bekend wordt dat ze weg moeten”, vertelt Vedder. ,,De meeste mensen vinden het jammer, begrijpen er niks van. Echt een herkenningspunt voor als je terugkomt van vakantie, zo van: we zijn weer thuis.”

Beetje genaaid

De vissen hebben er wel eens beter uitgezien, erkent Vedder. ,,Eigenlijk zat ik er net over te denken om ze weer een likje verf te geven. Maar toen kwam er een ambtenaar langs om te melden dat het nieuwe college van burgemeester en wethouder had besloten dat de vissen weg moesten. Kunnen we ze niet opknappen, vroeg ik. Nee, wilden ze niet. Waarom niet? Daarom niet. Tja. Daar word ik niet blij van. Ik voel me eigenlijk ook wel een beetje genaaid, om het maar zo te zeggen.” Bij de gemeente Bunschoten was maandag niemand aanwezig die kon uitleggen waarom de vissen weg moeten.

Bunschoten wil af van vrolijke vissenrotonde, kunstenaar Stef Vedder not amused; ’Ik voel me een beetje genaaid eigenlijk’
Na de oplevering van vissen 2.0, de stalen versie van de eerder door vandalen gesloopte kunststoffen versie.
© archieffoto studio KASTERMANS

Mishandeld met vuurwerk

Stef Vedder maakte de vissen een kleine tien jaar geleden samen met de buurt. Hij maakte ze, buurtbewoners beschilderden ze. Topproject, maar toen de vissen eenmaal op de rotonde hingen ging het al gauw mis. ,,Ze hadden nogal last van vandalisme. Ik had juist gedacht: 'ik doe het samen met de buurt, dan heb je meer sociale controle’. Maar helaas.” De kunststof vissen zijn vervolgens opnieuw gemaakt, maar dan van staal, en sindsdien ging het goed. ,,Alleen die grote vis in het midden, die is een paar keer flink mishandeld met vuurwerk.”

Wanneer de vissen precies weg moeten, weet Vedder niet. Hij is ondertussen aan het nadenken wat er met ze moet gaan gebeuren. ,,Ik heb al wel wat berichtjes gekregen van buurtbewoners die ’hun’ vis wel willen hebben. Lijkt me een prima plan, ik heb het tenslotte samen met de buurt gemaakt. En de vissen die over blijven kunnen we misschien iets anders mee doen. Veilen voor het goede doel? Ja, wie weet. Ik ga ze niet bewaren in elk geval.”

Bunschoten wil af van vrolijke vissenrotonde, kunstenaar Stef Vedder not amused; ’Ik voel me een beetje genaaid eigenlijk’
Stef Vedder in zijn atelier zittend bij zijn ‘ballen project’. Want ondanks zijn conflict met de gemeente gaat Vedder gewoon door met kunst maken voor langs de weg.
© foto Caspar Huurdeman

Volgende project: ballenkunst

Stef Vedder werkt ondertussen nijver door aan zijn volgende project om het Bunschoter straatbeeld mee op te fleuren: zijn ballenkunstwerk voor bij de entree van het dorp. Hij maakt het in opdracht van dezelfde gemeente Bunschoten die nu zijn vissen de nek omdraait. ,,Ik had van tennisballen een portret van Willem-Alexander gemaakt, en dat vonden ze heel mooi. Dus toen vroegen ze of ik ook zo’n ballenkunstwerk voor de gemeente wilde maken. Ze hadden alleen geen geld, dus ik moest mijn eigen geldschieters zoeken. Ja, zo werkt dat tegenwoordig.”

Het eerste rek met ballenkunst staat inmiddels op zijn plek, in de splitsing van de Oostelijke Randweg en de Westsingel. Vedder is op dit moment druk met rek nummer twee, dat in mei of juni wordt geplaatst. Het derde rek volgt daarna. Het thema is op en top Bunschotens: klederdracht, visserij en boerenleven . ,,De drie pijlers van de Bunschoter samenleving.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.