Premium

Gooise pubers mogen elke dag uitslapen; ’Goed uitgerust presteer je beter op school’, zegt directeur College de Brink in Laren

Gooise pubers mogen elke dag uitslapen; ’Goed uitgerust presteer je beter op school’, zegt directeur College de Brink in Laren
Eric van ’t Zelfde, directeur College De Brink in Laren.
© Archieffoto studio kastermans/leon dakkus
Laren

Zit je op College de Brink? Dan heb je geluk! Vanaf komend schooljaar begint het eerste uur niet langer om half negen, maar om negen uur. Uitslapen dus. Eric van ’t Zelfde (directeur van deze Vmbo-school in Laren, en ook bekend van het tv-programma Dreamschool) legt uit.

1. Waarom laat u in het nieuwe schooljaar het eerste lesuur om negen uur starten?

„Laat ik voorop stellen: deze maatregel is onderdeel van een heel pakket aan wijzigingen die we gaan doorvoeren. Dan moet je denken aan herinrichten van het gebouw, het zorgteam, de mentoruren, de brugklas, de lesduur. Weet je, ik stap hier elke dag om zeven uur ’s ochtends binnen. Het is op dat tijdstip zéker in de winter buiten nog zo donker buiten en koud. En dan denk ik aan al die leerlingen die al op hun fiets stappen. Ik vind niet dat je als directeur met droge ogen tegen ouders kunt zeggen dat hun kinderen hier veilig zijn, terwijl je weet dat hen in alle vroegte onderweg van alles kan overkomen. Dus alleen al daarom vind ik het verantwoord om de school later te laten beginnen. Verder is er de wetenschap. Er is zoveel neurologisch onderzoek gedaan, vooral in de Verenigde Staten, zoveel bewijs dat het voor pubers beter is om wat later te beginnen. Slaap is voor pubers ontzettend belangrijk. Als ze goed uitgerust zijn dan komt dit de concentratie en prestaties ten goede.”

2. Misschien moeten ze gewoon wat minder lang op hun telefoon zitten, ’s avonds, en eerder gaan slapen?

„Dat vind een thuisdingetje. Daar heb ik geen invloed op. Bij ons thuis liggen de mobieltjes vanaf zeven uur ’s avonds beneden. Je kunt op je kop gaan staan, maar je komt er niet meer aan. Wij kunnen daar op school met de kinderen over praten, maar als het van ouders thuis het allemaal mag, dan verlies je dat als school natuurlijk. Later beginnen, dat kun je als school invoeren.”

3. Hoe zijn de reacties tot nu toe?

„Wij hebben deze beslissing genomen in overleg met leerlingen, vijftig ouders en het docententeam. Iedereen is voor.”

4. Krijgen de leerlingen straks niet te weinig uren les?

„Nee. Bovendien ik heb liever negenhonderd effectieve uren dan duizend ineffectieve.”

5. In Nederland voeren steeds meer scholen een later eerste uur in. Is College De Brink de eerste school in de regio waar het eerste uur pas om negen uur start?

„Dat denk ik wel. Wie weet volgen er meer. Nogmaals, het is een onderdeel van een breed pakket aan maatregelen waarbij áltijd de leerling centraal staat en hun welzijn het uitgangspunt is. We denken ook na over het opzetten van een Techniek Mavo en Geneeskunde Mavo; daarover voeren we gesprekken met het MBO en het bedrijfsleven. Ik weet zeker dat we in staat zijn leerlingen af te leveren die aan het einde van het vierde jaar bijna weggekaapt worden door de arbeidsmarkt. College De Brink is een ruwe diamant, zoveel is mij allang duidelijk. Ik ben ervan overtuigd dat het megasucces kan worden.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.