Premium

Verslagenheid groot bij Stal Groenendaal na noodlottig ongeval met supervrijwilliger Jan de Ridder: ’Een ongelooflijk tragisch verhaal’

Verslagenheid groot bij Stal Groenendaal na noodlottig ongeval met supervrijwilliger Jan de Ridder: ’Een ongelooflijk tragisch verhaal’
© Foto ANP
Bunschoten

De verslagenheid is groot bij de Bunschoter manege Stal Groenendaal, daags na het noodlottig overlijden van supervrijwilliger Jan de Ridder. De Ridder, een ’echte dierenman’ aldus stalhouder Mark Tolboom, raakte zaterdag zwaargewond toen hij door een paard omver werd gelopen. Zondag bezweek hij aan zijn verwondingen.

,,Een ongelooflijk tragisch verhaal”, vindt Tolboom van het Bunschoter hippisch centrum dat publiek trekt uit de wijde omgeving. ,,Het gebeurde hier achter op het terrein. Weinig mensen hebben het zien gebeuren, gelukkig.” Tolboom vermoedt dat het paard waar De Ridder mee liep is geschrokken, aan de haal ging en De Ridder omver heeft gelopen. Jan de Ridder (62) deed aan aangespannen rijden.

De Ridder werkte al jaren als vrijwilliger bij Stal Groenendaal op de Zevenhuizerstraat, tussen Bunschoten en Amersfoort. ,,Hij liep hier al een jaar of vijftien rond. Soms dagelijks, soms was hij er een paar dagen niet. Dat plande hij zelf een beetje. Ja, wat deed hij hier allemaal? Van alles eigenlijk. Vooral dingen die hij zelf een beetje kon plannen. Vegen, opstrooien, voeren, dat soort dingen. En bij het parkeren hielp hij ook altijd, daar kennen veel mensen hem ook van.”

Het bericht over het overlijden van De Ridder werd zondagmiddag door Stal Groenendaal via Facebook naar buiten gebracht. Honderden mensen reageerden. ,,Fijn om te lezen”, vindt Tolboom. ,,Fijn ook om te zien dat het beeld dat wij van Jan hebben ook zo wordt gedeeld.” De Ridder wordt steevast omschreven als vriendelijk, behulpzaam, aardig, altijd in voor een praatje.

De Ridder werkte jarenlang bij Dierenpark Amersfoort. Daarna ging hij als vrijwilliger aan de slag bij Stal Groenendaal, lekker makkelijk, hij woonde even verderop in dezelfde straat. ,,Jan was een echte dierenman. Hij had veel liefde voor dieren, niet alleen voor paarden. Vogels ook bijvoorbeeld. Ging hij eropuit om vogels te tellen. Daar hield hij van.”

Stal Groenendaal werkt aan een condoleanceregister. Er wordt nog nagedacht aan andere manieren om De Ridder te herdenken.

Lees ook: Dodelijk ongeval bij manege in Bunschoten; paard loopt vrijwilliger omver

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.