Premium

’Collegetour’ met burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren: ’Jullie zijn niet labbekakkerig, hè’

’Collegetour’ met burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren: ’Jullie zijn niet labbekakkerig, hè’
Burgemeester Han ter Heegde beantwoordt vragen van leerlingen van vier vwo van het Goois Lyceum.
© Foto: Studio Kastermans/Alexander Marks
Bussum

Jarenlang bezocht docente maatschappijleer Marian van den Berge met haar leerlingen van het Goois Lyceum de Tweede Kamer in Den Haag, maar dit schooljaar besloot ze het eens dichterbij huis te houden. En dus benaderde ze de gemeente Gooise Meren, met een gemeentehuis dat niet al te ver van de Bussumse middelbare school ligt.

Zo geschiedde dat burgemeester Han ter Heegde gisteren achtereenvolgens vier gastlessen gaf in de raadzaal van het gemeentehuis. Aan klassen van vier vwo en die van vier havo, groepen variërend in grootte van 25 tot maar liefs 75 leerlingen.

Bij de tweede gastles die de krant bijwoont worden al snel twee dingen duidelijk. De scholieren hebben na een week krokusvakantie geen gebrek aan energie. Én, Ter Heegdes performance tijdens de gastles verraadt een achtergrond als docent. Die ervaring komt hem ongetwijfeld ook van pas in zijn rol als voorzitter van de gemeenteraad van Gooise Meren. Maar dat terzijde.

Met een blikje fris of bekertje chocolademelk uit de automaat betreden de kids even voor half twaalf de raadzaal. Bij binnenkomst krijgen ze allemaal persoonlijk een hand van de burgemeester, die er duidelijk zin in heeft. Hij heeft er al een gastles opzitten - die met 75 leerlingen - dus hij is op deze maandagochtend direct al lekker warm gedraaid voor de 55 die nu voor hem in de zaal zitten.

De leerlingen volgen momenteel de module maatschappijleer en krijgen in dat kader gastlessen over democratie van politiek actieve personen, elke week één. Alle leerlingen moeten steeds een vraag voorbereiden. „Het is een soort collegetour”, zegt Van den Berge, „zo hadden we bijvoorbeeld Jan Paternotte van D66 uit de Tweede Kamer op bezoek. En nu zijn we dus bij Gooise Meren. Grappig eigenlijk, want je merkt dat de gemeente veel verder van de leerlingen af staat dan de Tweede Kamer.”

Terwijl de pubers allemaal achter een interruptiemicrofoon zitten houdt Ter Heegde wat inleidende beschietingen over onderwerpen als fusiegemeente en bruto nationaal product, maar ook over de stakingen van onderwijzend personeel en boeren. Hij komt verder met concrete voorbeelden van de verantwoordelijkheden van de gemeente voor de inwoners, zoals het oplossen van het gebrek aan hockeyvelden in Naarden of het alcoholbeleid in sportkantines.

Ook het kiesrecht komt voorbij. Een stokpaardje van de burgemeester, die elk jaar met iemand achterop naar de stembus fietst. In het vorige uur heeft hij al een meisje geronseld voor over twee jaar. Deze groep moet beloven dan - maar ook bij de verkiezingen daarna - naar de stembus te gaan. „Jullie zijn niet zo labbekakkerig dat straks minder dan de helft van jullie gaat stemmen. Linksom of rechtsom, jullie gaan stemmen, deal?” Om daaraan toe te voegen: „Niet stemmen geeft geen pas. Zeggen jullie dat ook maar tegen jullie ouders. Stemmen moet, stemmen is goed!”

Ter Heegde vraagt aan de scholieren wat ze zouden willen voorstellen aan de gemeenteraad als het gaat over alcoholbeleid in sportkantines. Volgens een jongen is een alcoholverbod tot vier uur niet goed. „Beter helemaal geen alcohol op zaterdag”, vindt hij. „En geef meer en betere voorlichting. Dat is belangrijk.” Een meisje is bang dat jongeren het dan juist stiekem gaan doen. „Verbieden heeft geen zin.” Bij de stemming die volgt krijgt zij verreweg de meeste stemmen. Een mooi voorbeeld van hoe een discussie in de gemeenteraad kan verlopen, stelt de burgemeester tevreden vast.

De leerlingen mogen ook vragen aan Ter Heegde stellen. Waarom hij burgemeester is geworden („Dat wilde ik al vanaf de basisschool”) en wat het gekste is geweest dat hij heeft meegemaakt („Met een wetsuit onder mijn pak in het water springen in het kader van ’Swim to fight cancer’ in Muiden”).

Op de vraag wat de belangrijkste taak van een burgemeester is, wordt het even stil in de raadzaal als Ter Heegde de tragische dood van drie inwoners van Gooise Meren noemt: de 14-jarige Maxime die bij een brand in Muiden omkwam, de jonge moeder die met haar bakfiets in Naarden verongelukte en de oudere man die bij een brand in een verzorgingshuis in Muiderberg overleed. Verliezen die in zeer korte tijd binnen de gemeente te betreuren waren. „Dan moet ik daar naartoe en dan maar hoop uitstralen... Dat is wel het moeilijkste.”

Ter Heegde sluit de les af met een wervend „Succes met jullie studies en gebruik je talent goed!” Na afloop is hij heel tevreden over de les, zegt hij. „Fantastisch die kinderen. De vragen die ze stellen, zo fascinerend! Ik zat er ook iets beter in nu, had meer interactie met de leerlingen.”

Meer gastlessen

Na de vier gastlessen van burgemeester Han ter Heegde is het vrijdag de beurt aan wethouder Geert-Jan Hendriks van Gooise Meren. De gemeente Gooise Meren laat weten dat andere scholen ook welkom zijn voor gastlessen in het gemeentehuis.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.