Slecht ter been, doof of dement; PvdA Huizen wil aandacht voor de brandveiligheid van woningen van de zelfstandig wonende, kwetsbare oudere

Slecht ter been, doof of dement; PvdA Huizen wil aandacht voor de brandveiligheid van woningen van de zelfstandig wonende, kwetsbare oudere
Raadsvragen over brandveiligheid woningen ouderen in Huizen.
© Archieffoto Frank van der Molen
Huizen

Ouderen blijven steeds langer thuiswonen. Ook wanneer ze bijvoorbeeld slecht ter been zijn, doof of dement. Maar hoe is het eigenlijk gesteld met de brandveiligheid van hun woningen? Deze vraag stelt Stef van der Pas namens de PvdA Huizen aan het college van B en W.

Zijn vraag is een aanvulling op de vragen die het CDA Huizen al eerder stelde aan het college. Deze partij wil weten of er zicht is op de brandveiligheid in zorgcomplexen in Huizen. Aanleiding voor deze vragen is de brand op 21 januari in woonzorgcentrum Florisberg in Muiderberg, waarbij een bewoner om het leven kwam. De brand was overigens niet ontstaan door een technisch mankement in het huis, maar een sigaret die de man vlak voor zijn dood had opgestoken.

De PvdA stelt vast dat kwetsbare (vaak oudere) inwoners van Huizen meer tijd nodig hebben om te kunnen vluchten bij brand. Raadslid Van der Pas wil daarom weten of het college met de brandweer en de woningcorporaties in gesprek is over het verbeteren van de brandveiligheid van woningen van minder zelfredzame bewoners.

Ook wil de partij geïnformeerd worden over de aanpak van brandveilighed bij locaties waar de gemeente de verantoordelijkheid voor draagt, zoals de crisisopvang. Welke financiële ondersteuning kunnen minder zelfredzame inwoners krijgen als ze hun woning brandveilig willen maken? Tenslotte is de partij benieuwd of het college er iets voor voelt om een samenwerking op te tuigen tussen de wijkbrandweerman en medewerkers van de gemeente die vanuit hun functie regelmatig bij ouderen over de vloer komen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.