Pomphouder Loenen voelt zich met fooi afgescheept; ’Miljoen gevraagd, 1.3 ton gekregen’

Adri Klinkenberg
Loenen

,,Ik heb ze een miljoen euro gevraagd en ze hebben me 130.000 euro gegeven’’, zei eigenaar Theo van Kan van een tankstation aan de Rijksstraatweg in Loenen vrijdag bij de Raad van State. Stichtse Vecht scheept hem af met een fooi voor het verlies aan klandizie dat is ontstaan door de aanleg van een rondweg om Loenen, zo wil hij maar zeggen.

Van Kan en zijn twee bedrijven Car Service Direct Loenen en Oto Com Weesp stapten met een advocaat naar de Raad van State. Die advocaat, Xandra Wentink, betoogde dat het aantal voertuigen dat het tankstation van Van Kan dagelijks passeert met zestig procent is afgenomen sinds de aanleg van de weg. ,,Operatie verkeer uit het dorp geslaagd, patiënt bijna overleden’’, vatte zij de toestand bij Van Kan samen. Een planschadevergoeding van 130.000 voor inkomstenverlies en waardevermindering van het tankstation is veel te weinig, vindt ze.

De gemeente Stichtse Vecht heeft de Saoz (Stichting advisering onroerende zaken) aan het rekenen gezet. Via een ingewikkelde berekening waarbij kortingspercentages zijn toegepast kwam Saoz op het uitbetaalde schadebedrag. De becijferde schade is bijvoorbeeld door Saoz met 50 procent gekort omdat de aanleg van de rondweg voorzienbaar zou zijn geweest voor Van Kan. Hij kocht in 1997 een voorterrein van de gemeente terwijl in 1993 al bekend was dat rond het dorp een weg zou komen. Volgens Wentink is de structuurschets uit 1993, waar de gemeente naar verwijst, niet openbaar gemaakt. De rechtbank Midden-Nederland waar de zaak eerst op tafel heeft gelegen bepaalde dat de gemeente zich mag beroepen op het Saoz-rapport.

Van Kan vertelde dat hij best wil verhuizen met zijn bedrijf. ,,Maar Stichtse Vecht wil zeven ton hebben voor een stuk agrarisch grasland bij de golfbaan. Onhaalbaar’’, aldus de ondernemer. Uitspraak van de Raad van State in hoger beroep volgt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.