Premium

Commentaar: Racistische aanval op Duitse democratie

Commentaar: Racistische aanval op Duitse democratie
Wim van de Wijk
© © HDCMEDIA

Voor de aanslag in Hanau is alleen de dader verantwoordelijk, maar er zijn ook schuldigen aan te wijzen voor het scheppen van een klimaat waarin de 43-jarige Tobias R. tot zijn maniakale daad kwam.

Woensdagavond laat schoot hij in en bij waterpijpcafés in Hanau negen mensen neer, allen met een migratieachtergrond. Enkele uren later vond de politie de man en zijn moeder dood in zijn woning.

Terecht sprak de Duitse president Frank-Walter Steinmeier donderdagavond in Hanau, de geboortestad van de gebroeders Grimm (van de sprookjes), van een terreurdaad van extreemrechts. Hoe verknipt de schutter ook in het leven stond, zijn actie is zonder meer een aanval op de democratie. En past in het patroon van eerdere acties tegen het vermeende proces van ’omvolking’: het misplaatste gevoel dat nieuwkomers het eigen volk verdrijven.

In Duitsland belooft de rechtspopulistische partij Alternative für Deutschland (AfD) haar kiezers ’het land terug te winnen’. In Nederland laten PVV en Forum voor Democratie zich al in soortgelijke termen uit. In de VS vergeleek president Trump immigranten deze maand nog met ’slangen’.

Tegen deze achtergrond is de aanslag in Hanau meer dan een waanzinnige daad van de ontspoorde complotgek Tobias R.. Maar ze dragen er wel aan bij dat dit soort ’eenzame wolven’ een zetje kunnen krijgen om op hun manier fataal te gaan excelleren, gesteund door de wetenschap dat ze niet langer alleen zijn. De aanhang van AfD groeit, dat maakt het nog erger, al wijst gelukkig nog steeds een ruime meerderheid van de Duitsers dit soort populisme af.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.