Jury in zaak-Weinstein verdeeld over zwaarste aanklachten

Jury in zaak-Weinstein verdeeld over zwaarste aanklachten
New York

De jury in het proces van Harvey Weinstein lijkt het niet eens te worden over de twee zwaarste aanklachten tegen hem. De juryleden hebben de rechter vrijdag gevraagd of ze hier verdeeld over mogen blijven.

Over de drie andere aanklachten waar Weinstein voor terechtstaat, is de jury het wel eens. Het gaat daarbij onder meer om verkrachting. Als hij daarvoor wordt veroordeeld kan de gevallen filmproducten een celstraf krijgen van maximaal 25 jaar.

Veroordeling voor de twee zwaarste aanklachten zou levenslang kunnen betekenen. De jury moet het dan bewezen achten dat er een patroon was van seksueel misbruik met meerdere slachtoffers.

Unaniem oordeel nodig

De rechter vertelde de juryleden dat het vaker voorkomt dat een jury moeite heeft een unaniem oordeel te vellen. Maar vaak komen ze er toch uit, zei James Burke, waarna hij hen verzocht opnieuw in beraad te gaan. Dat gebeurde volgens The Hollywood Reporter nadat de openbaar aanklagers zeiden een gedeeltelijke uitspraak niet te zullen accepteren. Het juridische team van Weinstein gaf aan daar wel mee te kunnen leven.

De jury was vrijdag voor vierde dag op rij bij elkaar om te oordelen of Weinstein schuldig is of niet. Maandag hervatten ze de beraadslaging.

De 67-jarige Weinstein zou zijn macht als producent hebben misbruikt om meer dan honderd vrouwen binnen de filmwereld seksueel te misbruiken. Dat deed hij volgens de aanklager als "een roofdier". In dit proces gaat het om de vermeende verkrachtingen van Jessica Mann in 2013 en tv-assistente Miriam Haley in de zomer van 2006. Mann wilde actrice worden en Haley werkte aan de productie van de tv-serie Project Runway.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.