Premium

Motie van treurnis tegen college Baarn over de Wintertuin afgeschoten

Motie van treurnis tegen college Baarn over de Wintertuin afgeschoten
De Wintertuin in het Cantonspark in Baarn.
© Joost Reijnders
Baarn

Een motie van treurnis, inhoudelijk deels gesteund, maar afgestemd als een motie zonder enig gewicht. Maar toch een boodschap aan het college van Baarn, en dan met name aan wethouder Erwin Jansma (VVD).

De fractie van VoorBaarn diende de motie in. Aanleiding was de gang van zaken rond de Wintertuin, de voormalige plantenkas van de universiteit van Utrecht in het Cantonspark. De gemeente heeft de kas na jaren leegstand verhuurd aan een bedrijf dat er een escape-room en horeca in aanbiedt. Om de kas daarvoor geschikt te maken waren flinke investeringen nodig, zowel door de exploitant als door de gemeente. Het college besloot twee jaar geen huur te innen, waarmee de uitbater met 60 mille tegemoet werd gekomen, en financierde als eigenaar van de Wintertuin de verbouwing.

Overschrijding met 39 procent

Fractievoorzitter Tino Schouten van VoorBaarn vraagt al sinds februari vorig jaar om inzicht in de kosten van de verbouwing, en kreeg daar pas deze maand antwoord op. Dat niet informeren van de gemeenteraad zit Schouten erg hoog en daarom bracht hij een ’motie van treurnis’ in stemming over het handelen van het college, lees van verantwoordelijk wethouder Erwin Jansma. Een overschrijding met 39 procent van het verbouwingsbudget had volgens Schouten met de raad gedeeld moeten worden. Dat hij op herhaaldelijke vragen geen antwoord kreeg, had volgens het college te maken met het feit dat niet alle rekeningen al binnen waren.

Geen schoonheidsprijs

Hij kreeg in de raad geen steun voor die motie. Niet omdat de rest van de gemeenteraad niet ook vragen had bij de gang van zaken. VVD-fractievoorzitter Suzanne Oortman Gerlings meende dat VoorBaarn wel degelijk een punt had, maar dat het ook weer niet zo was dat het zoveel vaker voorkomt. Haar collega van GroenLinks Heidi van Otten vond dat het optreden van het college gaan schoonheidsprijs verdient, maar zo’n motie vond ze toch te ver gaan. Kees Koudstaal van de BOP zei erover: ,,Zo’n motie heeft geen enkel gewicht, het zegt alleen: ’U heeft niet hard genoeg sorry gezegd’.” Rik van Hardeveld (CDA), gesteund door Jelle Jonkers (D66) vond ook dat het college de raad veel eerder had moeten informeren.

En dan speelt er ook het niet informeren door Jansma van de gemeenteraad over de externe adviseur die is ingehuurd om de financiële problemen rond paleis Soestdijk op te lossen. Van Hardeveld: ,,Is het niet een optelsom? Over een maand praten we over de gang van zaken rond Paleis Soestdijk. We kunnen nu niet voor die motie stemmen. Na het debat over een maand zullen we ons een oordeel vormen.’’

De motie van treurnis werd met 16 tegen 3 stemmen verworpen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.