Premium

Sanering van vervuilde Westdijk gaat niet meer voor 1 april beginnen; wanneer wel is onduidelijk

Sanering van vervuilde Westdijk gaat niet meer voor 1 april beginnen; wanneer wel is onduidelijk
Royal Haskoning heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de vervuiling in de Westdijk. Deze foto is van ruim een jaar geleden.
© archieffoto caspar huurdeman
Bunschoten

De sanering van de vol vervuilde grond zittende Westdijk gaat niet op 1 april beginnen, zoals eigenlijk wel de bedoeling was. Dat melden de gemeente Bunschoten en Waterschap Vallei en Veluwe in een gezamenlijke verklaring.

Het waterschap heeft het plan van aanpak voor de sanering al wel klaar. De gemeente Bunschoten had ook geëist dat dit plan er voor 1 maart moest zijn. Er hing het waterschap een - overigens bij de rechter bestreden - dwangsom boven het hoofd als de deadline niet zou worden gehaald. Binnenkort start de aanbestedingsprocedure voor het selecteren van een aannemer die de vervuilde dijk moet gaan saneren.

Recreatie- en stormseizoen

Duidelijk is dat de sanering zeker niet voor 1 april kan starten, zoals eerder wel was voorgenomen. Wanneer de sanering wel start is onduidelijk. Bunschoten en het waterschap zeggen dat dit na de aanbestedingsprocedure duidelijk gaat worden. Er wordt bij het bepalen van het moment van de sanering ’zo veel als mogelijk’ rekening gehouden met het recreatie- en stormseizoen. Eerder werd gezegd dat de sanering en het vervolgens opnieuw versterken van de steunberm - maar dan met schone grond - wel zo’n maand of zeven in beslag zou gaan nemen.

De steunberm van de Westdijk wordt opgedeeld in vakken die stuk voor stuk gesaneerd gaan worden, zo staat beschreven in het plan van aanpak. Tijdelijke damwanden zijn nodig om te voorkomen dat de werkzaamheden verzakkingen veroorzaken. In het plan van aanpak zijn ook mogelijke routes voor de afvoer van de vervuilde grond beschreven - het gaat naar schatting om vierduizend vrachtwagens vol - net als maatregelen die moeten zorgen voor het opschonen van het grondwater.

Sanering van vervuilde Westdijk gaat niet meer voor 1 april beginnen; wanneer wel is onduidelijk
Waarschuwingsborden na de opmerkelijke kalversterfte.
© archieffoto caspar huurdeman

Kalversterfte

De Westdijk is vervuild geraakt bij de dijkversterkingen van een aantal jaar geleden. Voor de versterking van de dijken werd thermisch gereinigde grond gebruikt, licht vervuilde grond die door verhitting van de giftige stoffen zou moeten zijn ontdaan. De grond bleek echter nog steeds vervuild. Kort na de dijkverzwaring meldden boeren in de omgeving een ongewone kalversterfte, de link met de dijk werd snel gelegd. De verontreinigde grond was geleverd door ATM uit Moerdijk.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.