Premium

Baarnse hoeft cel niet in voor bestelen zoon; ’Ik dacht dat we het geld hadden ontvangen voor zijn zorg’

Baarnse hoeft cel niet in voor bestelen zoon; ’Ik dacht dat we het geld hadden ontvangen voor zijn zorg’
Baarn

Een 42-jarige vrouw uit Baarn is vrijdag door de Utrechtse rechtbank schuldig bevonden aan het stelen van 33.000 euro van haar zoon, maar ze hoeft niet de cel in. De Baarnse kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden opgelegd. Tegen de vrouw was 4 maanden gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist.

De inmiddels volwassen zoon had het geld toegekend gekregen als schadevergoeding omdat hij als peuter ernstig gewond was geraakt door een hondenbeet. Het geld had tot zijn eenentwintigste op een bankrekening vast moeten blijven staan, maar in 2018 ontdekte hij dat het was verdwenen. Zijn moeder bleek het geld in de loop van 2011 naar haar eigen bankrekening te hebben overgeboekt en uitgegeven.

De vrouw dacht ze dat mocht doen. Ze zou niet hebben geweten van de clausule dat het geld alleen met toestemming van de kantonrechter mocht worden uitgegeven zolang haar zoon minderjarig was. Bovendien zou ze het geld niet voor zichzelf hebben gebruikt, maar voor uitgaven voor haar zoon, zoals therapie- en ziekenhuiskosten en schoolgeld. ,,Ik dacht dat het geld was dat we hadden ontvangen voor zijn zorg”, aldus de Baarnse.

Maar volgens de rechtbank wist de vrouw van de clausule. Dat zou haar zijn uitgelegd bij het aanvragen daarvan en het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst met de verzekeringsmaatschappij. Bovendien maakten de rechters uit een notitie van de Rabobank op dat de vrouw, nadat ze tevergeefs had geprobeerd geld op te nemen, tegen een bankmedewerker had gezegd dat er geen clausule op de bankrekening zat. De bank had vervolgens de clausule opgeheven.

Omdat de feiten zich in 2010 en 2011 hadden afgespeeld, vond de rechtbank een onvoorwaardelijke celstraf niet meer passend. De rechtbank wees ook een ingediende schadeclaim van de zoon af. Hij eiste onder meer 12.000 euro aan misgelopen rente van zijn moeder, maar volgens de rechters kon hij daar geen aanspraak op doen. Het basisbedrag van 33.000 euro heeft de man al van de Rabobank vergoed gekregen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.