Premium

Goois Symfonie Orkest brengt muzikaal eerbetoon aan jubilerende componist Ruud Bos. Zijn film en theatermuziek blijft ook als concertmuziek goed overeind

Goois Symfonie Orkest brengt muzikaal eerbetoon aan jubilerende componist Ruud Bos. Zijn film en theatermuziek blijft ook als concertmuziek goed overeind
Ruud Bos en Joost Gevers in het MCO op de bok voor het Goois Symfonie Orkest.
© Mischa Muijlaerts
Hilversum

Componist, dirigent en pianist Ruud Bos zit zestig jaar in het vak. Zijn jubileum wordt gevierd met een concert door het Goois Symfonie Orkest onder leiding van Joost Geevers.

Lees ook: Componist, dirigent, pianist Ruud Bos (83) viert zestigjarig jubileum met liedjesshow [video]

Bos heeft uit zijn eigen werk een programma samengesteld en laat in het MCO in Hilversum ook een nieuw stuk in première gaan, met de titel ’Oud over’.

Het Goois Symfonie Orkest, dat bestaat uit amateurmusici en (oud-)professionals, heeft in 2018 ook al een compositie (’Hille’) van Ruud Bos uitgevoerd, tijdens het festival IkToon, in het kader van Hilversum 100 jaar Mediastad.

„Dat was goed bevallen”, vertelt dirigent Joost Geevers. „Bos zocht toen contact met ons. De programmering voor zijn jubileumconcert hebben we natuurlijk aan hemzelf overgelaten. Het jubileum is zijn feestje en wij zijn reuzetrots dat we daaraan met dit concert mogen bijdragen!”

Ruud Bos (1936) heeft veel muziek geschreven: liedjes voor cabaretiers, voor televisieseries en films. Geevers: „Ik was al jong groot fan van hem. De muziek die hij schreef voor de Efteling, voor verschillende attracties, maakte enorme indruk op mij. Zijn muziek is echt toepasbare muziek. Maar het is ook meer: je kunt zijn muziek uit een film of theaterprogramma halen en op een podium spelen. Het blijft als ook concertmuziek gewoon goed overeind.”

Fata Morgana

De dirigent vertelt verder dat Bos’ muziek klassiek geïnspireerd is, maar ook jazz- en pop-elementen bevat. „Heel interessant is hoe hij harmonieën bedenkt en daarin zijn instrumenten gebruikt. In de Efteling bijvoorbeeld hoor je in de ’Fata Morgana-attractie’ uitgesproken Arabische filmische muziek die je meteen in een oosterse sfeer brengt.” Geevers vindt dat Bos’ muziek lastig te omschrijven valt, maar dat het altijd klinkt als Ruud Bos. „Hij heeft zijn eigen signatuur.”

Tussen Bos en Geevers (1981) zit decennia in levens- en muziekervaring. De een heeft zijn muziekopleiding gedaan in de jaren vijftig en de ander in de jaren negentig. „Toch is er weinig verschil in aanpak. Ruud is enorm flexibel. Hij heeft veel vertrouwen in hoe wij spelen. Bij de repetities doet hij niet zozeer mee, maar blijft juist op de achtergrond. Soms geeft hij een heldere opmerking, maar voor de rest laat hij het werk aan mij over.”

Bos heeft uit zijn eigen muziek een programma samengesteld. Het Goois Symfonie Orkest zal televisietunes spelen als ’De Fabriek’ en ’De Appelgaard’ en met medewerking van Maaike Widdershoven en Wil van der Meer worden liedjes gezongen als ’De enige, de echte’, ’De Scheveningse Tram’, ’Alleen uit leed’ en ’De Fabeltjeskrant’. Ook zal er filmmuziek klinken als ’Het Verboden Bacchanaal’.

Gevarieerde keuze

„Het zijn niet alleen maar bekende muziekstukken. Eerder een gevarieerde keuze met werk dat hij zelf mooi vindt. Ivo de Wijs praat het programma aan elkaar met allerlei anekdotes over Ruud.”

Goois Symfonie Orkest brengt muzikaal eerbetoon aan jubilerende componist Ruud Bos. Zijn film en theatermuziek blijft ook als concertmuziek goed overeind
Ivo de Wijs praat het programma aan elkaar.
© ANP Kippa

Speciaal voor dit muzikale eerbetoon heeft de jubilaris een nieuw werk gecomponeerd met als titel ’Oud over’. Als inspiratiebron gebruikte Bos de schoonheid van het landschap langs de weg Oud Over die leidt naar Loenen aan de Vecht.

„Je denkt dat Bos bij dit stuk alles uit de kast trekt en er spectaculaire muziek van heeft gemaakt, maar dat is niet zo. Het is een poëtisch en impressionistisch stukje geworden. Heel klein als een rustig intermezzo. Het zorgt er ook voor dat een subtiele kant van het orkest goed uit de verf kan komen.”

Directe timing

Het GSO is gewend met name klassieke muziekcomposities uit te voeren. De ’lichte’ muziek van Bos is een heel ander genre. Het instuderen is een hele kluif. „In eerste instantie lijkt zijn muziek eenvoudig op papier. Niet veel noten om te spelen, maar elke noot moet precies op zijn plek zitten. Want speel je het verkeerd, dan is de sfeer meteen weg. Het luistert echt nauw. Ook is de timing veel directer dan we gewend zijn. Het laatste dat opvalt is dat sommige stukken swing nodig hebben. Daarom is er ook een jazzcombo bij betrokken, om de muziek meer schwung te geven.”

De jonge dirigent heeft veel bewondering voor Bos’ vakmanschap en zijn jeugdige energie. „ Hij is een componist, die met een leeg blad kan beginnen en dan vanuit het niets tot altijd iets interessants komt. Wat hij allemaal gedaan heeft in die jaren en hij doet nog steeds zo veel! En de ideeën blijven maar komen.”

Jubileumconcert Ruud Bos met het Goois Symfonie Orkest o.l.v. Joost Geevers. Op 1 maart, 15.00 uur in het MCO, Heuvellaan 33, Hilversum. Medewerking: Maaike Widdershoven en Wil van der Meer (zang) en presentatie Ivo de Wijs. Kaarten: www.mcogebouw.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.