Premium

Carnaval boet niet in aan populariteit; Vestingnarren Naarden hebben momenteel zelfs een ledenstop

Carnaval boet niet in aan populariteit; Vestingnarren Naarden hebben momenteel zelfs een ledenstop
Prins Ravel LIV van de Vestingnarren met zijn voltallige gevolg.
© Foto Vestingnarren
Naarden

Het organiseren van Koningsdag valt veel Oranjeverenigingen in de regio steeds zwaarder. En ook sportclubs hebben met enige regelmaat moeite om vrijwilligers te vinden die actief de handen uit de mouwen willen steken of plaats willen nemen in het bestuur. Daar heeft het carnaval in Naarden totaal geen last van, zegt Paul Hartong, President van de Vestingnarren. ,,We hebben momenteel zelfs een ledenstop.”

De Vestingnarren hebben maar liefst ruim 600 leden. Een jaar of tien geleden daalde dat aantal nog, door de crisis, maar de vereniging zit weer in de lift. In het jaarlijkse carnavalsblad De Vesting Nar (maar liefst 96 pagina’s dik) wordt het werk van de vele vrijwilligers dan ook geprezen. ,,We hebben zeker niet minder actieve leden”, aldus Hartong. ,,Ik zou eerder zeggen dat de populariteit van het carnaval in Naarden toeneemt. Verschillende weekendevenementen zijn dit seizoen bij ons uitverkocht, waardoor we zelfs mensen hebben moeten teleurstellen.”

Roet in het eten

De optocht komende zaterdag, een van de grootste boven de rivieren, vertoont net zo min sleetse plekken. Ruim veertig deelnemers staan aan de start. Net iets meer dan vorig jaar. Hartong: ,,Het is hooguit het weer dat roet in het eten strooit. De voorspellingen voor dit weekend zijn namelijk niet best. Dan is het lastig om mensen uit hun huizen te trekken.”

Warm

Die verminderde belangstelling van het publiek merken ze wel duidelijk bij De Narre Knollen in Soest. ,,Vorige week bij Kleintje Carnaval hadden we elf verenigingen binnen. Heel gezellig, maar het gewone publiek krijg je daar niet meer warm voor”, aldus voorzitter Martin Loos. Een jaar of tien geleden zijn De Narre Knollen daarom ook gestopt met grote carnavalsfeesten op de Engh. ,,Als je een tent voor duizend man neerzet, moet je er minimaal 800 trekken, anders wordt het onbetaalbaar. Tegenwoordig zijn er zoveel activiteiten waar mensen heen kunnen. Ze gaan liever naar een grote artiest in Afas Live.”

Het Soester carnavalsfeest op zaterdag na de optocht wordt sinds vorig jaar samen met de Soester Plattelandsgenotsknotsen en De Hammies gehouden. ,,Dat is heel goed bevallen. Ons ledenaantal blijft redelijk op peil, maar iedereen ziet wel de bezoekersaantallen teruglopen. Het is overigens niet de bedoeling dat we in elkaar opgaan, we houden ieder onze eigen identiteit.”

Automatische piloot

Voor de eigen carnavalsactiviteiten heeft Loos naar eigen zeggen ook nog genoeg actieve vrijwilligers. ,,Een stuk of twintig. Een hele stabiele groep die precies weet wat er moet gebeuren. Dat gaat bijna op de automatische piloot.”

De Turftrappers

Ook in Kortenhoef is al sinds jaar en dag een vaste, fikse kern van carnavalsvierders. ,,Wij zitten op zo’n zeventig leden”, aldus voorzitter André Koopmanschap van De Turftrappers. Zo groot als Naarden is dat natuurlijk niet, maar in het dorp leeft het meer dan genoeg, stelt hij. ,,We hebben tal van activiteiten, zeker deze weken. En komende zaterdagavond een groot feest in een goed bezet ’t Akkoord.”

Lees ook: Carnaval barst weer los, ook in Kortenhoef: ’Een soort uitlaatklep’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.