Premium

Loosdrechtse Bootbouwerij Vrijheid stopt er na 75 jaar mee

Loosdrechtse Bootbouwerij Vrijheid stopt er na 75 jaar mee
Gert Lamme in de werkplaats van Bootbouwerij Vrijheid, met op de achtergrond werknemers Elte en Hans.
© Foto Studio Kastermans/Alexander Marks
Loosdrecht

In de werkplaats aan de Oud-Loosdrechtsedijk wordt hard gewerkt aan de restauratie van een Boesch motorboot uit 1958. Eind november zijn de mannen eraan begonnen. Op 1 april moet hij klaar zijn, want dan valt na vijfenzeventig jaar het doek voor Bootbouwerij Vrijheid. De naastgelegen winkel Vrijheid Watersport blijft overigens gewoon bestaan.

Het opknappen van de speedboot is de laatste grote klus voor eigenaar Gert Lamme (69). Hij heeft er ontegenzeglijk een dubbel gevoel bij. Er komt immers een definitief einde aan het bedrijf dat zijn vader Willem vlak na de oorlog startte. „Vandaar de naam Vrijheid”, zegt Lamme, „zonder ’de’ ervoor, de naam komt dus niet van de boten die Vrijheid heten. Dat denken sommige mensen nogal eens. Maar stoppen gaat me zeker aan het hart, ja.” Hij voegt eraan toe: „We hadden nog een nieuwe Pampus kunnen bouwen, maar ja, we zitten met de deadline van 1 april. Dat deed wel pijn hoor.”

De Loosdrechter realiseert zich tegelijkertijd dat dit het moment is om te stoppen. Zijn beide personeelsleden Hans en Elte kunnen namelijk aan het werk bij de Koninklijke Watersport-Vereeniging ’Loosdrecht’ (KWVL). „En ik word dit jaar 70, en ik heb geen opvolger. Dus dit is voor iedereen een heel mooie oplossing zo.”

Koninklijke

Hans en Elte werken respectievelijk al 39 en 20 jaar bij Lamme. Hij is blij dat ze aan het werk kunnen bij de Koninklijke, waar ze als havenmeester aan de slag gaan, maar waar ze zich vooral bezig gaan houden met onderhoud en renovatie van de houten schepen van de vereniging en van de leden. Lamme, lachend: „De KWVL telt 2300 leden, maar die hebben gelukkig niet allemaal een houten boot.”

Hij vertelt dat hij heus wel eens met de gedachte om te stoppen heeft gespeeld. „Ik heb het er ook wel eens met mijn vrouw over gehad, maar dan zat ik toch met Hans en Elte, die werken al jaren voor me. En Hans is 55, die komt niet meer zo snel meer ergens aan het werk.” Hans kwam op zijn pad toen hij een jaartje les heeft gegeven aan de LTS, Hans zat bij hem in de klas. „En Elte deed het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam en liep stage bij ons. Hij is nooit meer weggegaan.”

Zijn eigen zoon heeft wel eens een poging gedaan, vertelt hij, maar het was al snel duidelijk dat zijn toekomst niet lang bij pa’s bootbouwerij lag. „Ik liep als kind altijd in de werkplaats van mijn vader, hij nooit. In plaats daarvan heeft hij het Grafisch Lyceum gedaan. Die jongelui zitten de hele dag achter hun computer en moeten sporten om te voorkomen dat de kilo’s eraan komen, dat hoeven wij niet met dit werk.”

Loosdrechtse Bootbouwerij Vrijheid stopt er na 75 jaar mee
Het pand - een gemeentelijk monument - aan de Oud-Loosdrechtsedijk in Loosdrecht.

Lamme was heeft ooit nog twee jaar voor een baas gewerkt, vertelt hij. „Op een gegeven moment werd tegen me gezegd: ’Je gaat weg, hè?’. Ik wist van niks. Was mijn vader langs geweest, die had me nodig in de bootbouwerij. Zo ging dat in die tijd. Ik was toen 17.”

Fysiek zwaar

Dat de bootbouwerij fysiek behoorlijk zwaar is zal Lamme - hij heeft sinds zijn 63-ste last van zijn rug - niet ontkennen. Hoewel hij om die reden toen gedeeltelijk is afgekeurd, maakte hij nog steeds werkweken van veertig uur. „Soms begin ik een uurtje later, maar dan werk ik toch weer door tot kwart voor vijf.”

De ’dingen eromheen’ zal hij niet missen, zoals rekeningen en offertes maken, klanten bellen. „Daar hou ik helemaal niet van. Ik vind het leuk om gewoon bezig te zijn. Een roertje maken, dingen aan de bankschroef maken.” Terugblikkend was die ene Regenboog die hij heeft gemaakt zijn mooiste boot ooit. „Een Regenboog lijkt op een Pampus, maar dan in het groot. Ik had een verschrikkelijk mooi stuk hout waar ik de romp van heb gemaakt. Dat was de eerste boot die ik samen met Hans heb gebouwd.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.