Premium

Ouderen blij met balletles bij Dance on Point: ’Ze had ook kunnen denken: laat die ouwe taarten maar’

Ouderen blij met balletles bij Dance on Point: ’Ze had ook kunnen denken: laat die ouwe taarten maar’
De 70-jarige Annemieke Peet (l) oefent samen met balletdocente Manon Weijn.
© Foto’s Studio Kastermans/ Ben den Ouden
Hilversum

„En armen voor en duw uit, maak lang en strek, houd je elleboog opgetild, schouders laag en grand plié. Ja, heel netjes!” In de hagelwitte danszaal van balletstudio Dance on Point doen drie vrouwen in zwarte leggings en met een zwart T-shirt aan hun uiterste best om de aanwijzingen van balletdocente Manon Weijn precies op te volgen. Nee, zo lenig als hun ranke voorbeeld zijn ze niet, maar dat is ook niet zo vreemd, want deze vrouwen vormen de 50-plusgroep.

Sinds kort kunnen namelijk ook 50-plussers lessen Klassiek Ballet volgen bij de balletschool aan de Hilversumse Vaartweg, en dat blijkt een gat in de markt. Binnen no time meldden drie enthousiastelingen zich aan. Sophie Kemmerling uit Hilversum is met haar 50 jaar de jongste van het trio, Carmen Fernald, net 75 geworden, de oudste. Zij komt er zelfs iedere vrijdagochtend helemaal voor met de bus uit Huizen. „Er is nergens anders een balletschool waar mensen van mijn leeftijd klassiek ballet kunnen doen”, verklaart ze haar keuze voor Dance on Point. „En Manon geeft zo fantastisch les, die is heel geduldig en vol aandacht voor ons. Echt geweldig.”

Dat deze lessen aan oudere mensen worden gegeven is eigenlijk de verdienste van de 70-jarige Annemieke Peet uit Hilversum, zegt Weijn, die zelf overigens 28 lentes telt. „Lekker jong dus nog”, lachen de cursisten. „Annemieke had laatst in de krant het artikel over Peuterballet gelezen”, vervolgt Weijn, „en dat bracht haar op het idee om te vragen of ik misschien ook klassiek ballet aan ouderen wilde geven. Want voor hen is er in het Gooi amper iets te vinden op dat gebied. Nou, dat leek me een mooie toevoeging voor de dansschool.”

Lees ook: Nog geen drie jaar en dan al op balletles

In eerste instantie gaf Weijn haar een eenmalige privé-proefles, maar dat werd Peet toch te prijzig. „Hoewel Manon al het geld dubbel dwars waard is hoor”, zegt de cursiste bijna verontschuldigend. „Daarom was ik heel blij toen meer oudere dames zich aanmeldden. Zo wordt balletles niet alleen beter betaalbaar, maar veel gezelliger bovendien”, lacht Peet, die wel van een babbeltje houdt.

Passie

Dat de deelneemsters een passie hebben voor klassiek ballet straalt ervan af. ,,Het is een les voor mensen die affiniteit hebben met klassieke muziek, graag gracieuze bewegingen uitvoeren, het lichaam soepel en krachtig willen houden en die het evenwicht en de coördinatie willen versterken”, vertelt Weijn, zelf een gepassioneerd ballerina. Overigens maakt het niet uit of je man of vrouw bent. „Het zou juist leuk zijn als oudere mannen ook mee willen doen”, vinden de vrouwen eensgezind. Peet ziet het al helemaal voor zich: „Als er heren bij komen, kunnen ze ons liften”, zegt ze met een brede glimlach.

Ouderen blij met balletles bij Dance on Point: ’Ze had ook kunnen denken: laat die ouwe taarten maar’
Staand aan de barre oefenen de oudere cursisten de bewegingen eerst zonder muziek.

In de studio legt Weijn de oefening eerst zonder muziek uit, terwijl de cursisten zich met één hand vasthouden aan de barre. Weijn doet zelf vol overgave mee met de oefeningen. Af en toe stapt ze op een van de vrouwen af, corrigeert hier een arm, daar een been, terwijl ze ondertussen aanwijzingen blijft geven. „Span je binnenbenen tegen elkaar aan, denk aan het koordje boven je hoofd. En eerste positie en voor en sluit”, klinkt het gedecideerd, terwijl ze de iPad aan zet. Langzame pianoklanken vullen de balletzaal. De ballerina’s gaan middenin de ruimte staan, om ’au milieu’ hun net geleerde oefeningen uit te voeren op muziek.

Controle

„Pffff, het gaat niet vanzelf”, steunt Peet, terwijl ze haar armen zo sierlijk mogelijk omhoog probeert te zwaaien. „Je doet eigenlijk niks en dan sta je al te zweten!” „Het gaat om de controle van je spieren”, zegt Weijn, „en de balans. Het is een echte work-out hoor.” Peet komt erachter dat ze op haar verkeerde been staat. Ze schiet in de lach. „Ik moet er niet te veel bij nadenken, anders gaat ’t niet goed.”

De oefening, een heuse pirouette, valt niet mee, de temperatuur in de dansstudio loopt op. Toch blijven de vrouwen geconcentreerd naar de docente luisteren. „Carmen, elegant, netjes ja. Annemieke, duw die hielen in de grond, en door met links. Het gaat heel goed hoor”, zegt Weijn tegen haar cursisten. „En vergeet niet dat het pas de vierde les is”, voegt ze er geruststellend aan toe. Als de les bijna ten einde is, volgt een korte stretchoefening op rustige muziek. De vrouwen maken hun spieren los en buigen voorover.

Na afloop drinken ze nog even thee met z’n vieren en praten ze na. ,,Het sociale aspect is haast net zo belangrijk als de balletles zelf”, vindt het drietal, dat zich helemaal thuis voelt bij Weijn. „Ik zocht iets wat bij me past”, vertelt de 75-jarige Huizense, die ook balletlessen voor gevorderden volgt in Amsterdam. Toch vindt ze de lessen in Hilversum prettiger. „Daar moet ik wel erg aanpoten. Hier is het rustiger en Manon legt de basistechnieken goed uit.”

Sterker

Het gesprek gaat over hoe goed bewegen op latere leeftijd is, over de stelling dat muziek dementie tegen zou gaan en hoe fijn ze ballet vinden. Kemmerling vertelt dat het haar rugklachten verbetert: „Ik moet erg op mijn houding letten want ik heb een slechte rug, en dankzij ballet lukt dat ook. Ik merk dat ik er sterker door word.” Volgens Peet zijn ballerina’s ook nooit ziek. „Je blijft er gezond door”, weet ze zeker.

Ouderen blij met balletles bij Dance on Point: ’Ze had ook kunnen denken: laat die ouwe taarten maar’
De balletles voor ouderen wordt iedere vrijdagochtend gegeven in Dance on Point aan de Vaartweg 180 in Hilversum.

Over één ding zijn ze het roerend met elkaar eens: hun docente is geweldig. „Ik waardeer het dat zij het met ons aandurft, terwijl ze zelf zo jong is”, zegt Fernald. „Wij zijn met al onze kwaaltjes toch best krakkemikkig.” „Ze had ook kunnen denken ’ach, laat die ouwe taarten maar’. Maar dat doet ze niet”, vult Peet aan. „Ze coacht je in iets wat je leuk vindt. Dat is zo fijn aan Manon.”

Proefles

Ook zin gekregen in Klassiek Ballet voor 50-plussers? Bij Dance on Point kunnen geïnteresseerden een gratis proefles aanvragen. Meer informatie is te vinden op de website: www.danceonpoint.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.