De Hoolwerfjes: een extra trainingsgroep voor een ontspannen, van het zonnetje genietende Emma

De Hoolwerfjes: een extra trainingsgroep voor een ontspannen, van het zonnetje genietende Emma
De Hoolwerfjes, met als tweede van links Emma.
© Archieffoto

Willem en zijn neven Evert en Bart Hoolwerf behoren tot het A-peloton van het marathonschaatsen en zijn ook actief op de langebaan. Cathalijne en Emma, zusjes van Willem, zijn talentvolle wielrensters. De Gooi- en Eemlander volgt deze unieke topsportfamilie uit Eemdijk op de voet in de rubriek ’De Hoolwerfjes’.

Het was de week van de waarheid voor Bart, Evert en Willem Hoolwerf. Klassementsleider Bart en zijn ploeg AB Vakwerk mogen over twee weken in Leeuwarden de Marathon Cup gaan ophalen. Zus Cathalijne woont inmiddels in Limburg, Emma heeft het rijk in Eemdijk voor zichzelf.

Emma geniet er hoorbaar van. Ze klinkt ontspannen. Op de vraag waar die gemoedstoestand vandaan komt, antwoordt ze dat ze lekker binnen in de zon zit. „Genieten van de rust”, klinkt het lachend.

Eerder al lieten zussen Cathalijne en Emma zich uit over het missen van elkaar. Cathalijne zou gaan verhuizen. Naar Limburg, voor een stage. Emma: „Vorige week kwam ze terug van trainingskamp uit Spanje. Zegt ze doodleuk dat ze over twee dagen uit huis gaat. Joe, dat was wel droog.”

Voor Emma is een wat rustigere periode aangebroken. Enkele weken geleden was dat anders. Het NK Sprint - „daar hoef ik het niet over te hebben” - en een toetsweek vielen precies tegelijk. „Die toetsweek ging redelijk goed. De eerste wedstrijd van het seizoen, in Strijen, was toen ook. Die ging gelukkig niet door.”

Emma lacht, klinkt ontspannen. We gaan op zoek naar een verklaring. „Sinds kort train ik ook bij het Districtsteam Oost, naast mijn trainingen bij Eemland. Niet dat ik uit Oost kom, maar het is een leuke groep. Ze trainen samen, gaan samen op trainingskamp. Dat is een goede motivatie.”

Bij de jongens van Eemland blijft Emma ’natuurlijk’ ook trainen. „Maar dit is wat gelijkwaardiger. Een training van drie uur vliegt zo voorbij. Daarna nog even uit eten, dat soort dingen. Het kost meer tijd, maar het is gezellig.”

Komend weekend volgt er mogelijk meer gezelligheid in Huize Hoolwerf. Het algemeen klassement in het marathonschaatsen kan door Bart, die de eindzege niet meer kant ontgaan, nu ook officieel worden binnengehaald. Emma kijkt waarschijnlijk thuis. „Vorige jaren ging ik vaak met pa mee. Hij kent iedereen.” Lachend: „Ik mis niet zoveel als ik thuis kijk.”

De komende weken blijven voor Emma ontspannen. „Veel trainen. Criteriums komen eraan, maar ik weet nog niet wat ik ga rijden. De eerste Klassieker is op 4 april.” Om de vraag of ze er al klaar voor is, moet ze lachen: „Vorig jaar ging de boel bij de eerste wedstrijd na een uur op de kant. Ik was vergeten te eten. Die les heb ik geleerd.”

Sebas Bouquet

Meer nieuws uit Sport Regionaal