Premium

Communicatiefoutje, erkent zorginstelling Lyvore; bewoners verpleeghuis De Heybergh in Soesterberg overvallen door bulldozer in binnentuin

Communicatiefoutje, erkent zorginstelling Lyvore; bewoners verpleeghuis De Heybergh in Soesterberg overvallen door bulldozer in binnentuin
Het zicht op de uitbouw vanaf de eerste verdieping.
© Aangeleverde foto
Soest

Directeur Emma Beaujon van zorginstelling Lyvore erkent dat er verzuimd is bewoners en mantelzorgers van verpleeghuis De Heybergh tijdig te informeren over de uitbouw van de huisartsenpraktijk aan de Rademakerstraat. Daardoor verdwijnt de binnentuin en hebben de hulpbehoevenden straks uitzicht op een blinde muur. ,,De verbouwing werd stilgehouden tot de bulldozers in de tuin stonden”, zegt Ans Oude Geerdink van de actiegroep ’De Heybergh blijft open’.

Volgens Beaujon was niet duidelijk wie de communicatie zou doen. Cocon Wonen Seniorenhuisvesting is de eigenaar van het complex met binnentuin. Lyvore huurt de ruimte voor De Heybergh en mocht het groen gebruiken.

Volgens Beaujon past de omstreden verleende vergunning binnen de gestelde regels. ,,Niet alles wordt bebouwd. Er zit vier meter tussen en er blijft een stukje over om te zitten. Ik begrijp dat mensen het niet leuk vinden dat hun binnentuin verdwijnt. We gaan met Cocon bekijken wat we nog voor de bewoners kunnen betekenen.” Oude Geerdink hoopt dat de plek van de nabijgelegen jeu de boulesbaan van Cocon ook toegankelijk wordt voor Heybergh-bewoners met rolstoel of bed, die een frisse neus willen halen.

De actiegroep, die bezwaar heeft aangetekend bij de gemeente, voelt zich weer in de steek gelaten door Soest. Zij doelt op de jarenlange strijd die gevoerd is rond de aangekondigde sluiting van het huis. Door acties werd die voorkomen. De gemeenteraad beloofde in 2017 de vinger aan de pols te houden vanwege het grote onrustgevoel in Soesterberg.

Het liefst had de actiegroep een bouwstop aangevraagd. ,,Als niet-direct belanghebbende kunnen wij dat alleen doen met de hulp van zeer kwetsbare bewoners en hun mantelzorgers. Maar we vinden het ethisch niet verantwoordelijk om deze zware last op hun schouders te leggen, omdat zij volledig afhankelijk zijn van zorgaanbieder Lyvore”, aldus Oude Geerdink.

Zij vreest dat er een proces gaande is om de Heybergh toch ’de nek om te draaien’. ,,Zolang er nog veel vraag is, gaan mensen er wel in, maar er kan een tijd komen dat mensen zeggen ’sluit die tent, het is te onaantrekkelijk’. Ik zeg er wel bij dat het niet ligt aan het zorgpersoneel, dat is erg lief”, aldus Oude Geerdink. Volgens Beaujon is dat absoluut niet aan de orde. ,,Het verpleeghuis is beter bezet dan ik had durven hopen. We zijn ook een huurperiode van tien jaar aangegaan.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.