Premium

Geflitst vorig jaar? U was niet de enige. Een overzicht van de flitsendste flitspalen in de regio

Geflitst vorig jaar? U was niet de enige. Een overzicht van de flitsendste flitspalen in de regio
Een van de voor miljoenen bij elkaar flitsende palen bij Vreeland.
© foto welmoed de lang
Hilversum

Geflitst het afgelopen jaar? U was niet de enige. Maar of die wetenschap een troost is als die beruchte enveloppe uit Leeuwarden in de brievenbus landt is uiteraard maar de vraag. Het Centraal Justitieel Incasso Bureau heeft de prestaties van alle flitspalen in het land weer op een rijtje gezet. Hierbij een overzicht van de meest flitsende flitskasten in de regio.

Alvast voor het schrik-effect: de Gooise flitspalen leverden minimaal elf miljoen euro aan boetes op, de flitskasten rond Baarn, Soest en Bunschoten haalden een heel ruime drie miljoen euro op.

Topscorer: de twee palen bij Vreeland

Topschutters zijn en blijven de flitspalen op de provinciale weg N201 ter hoogte van Vreeland. De twee palen daar schoten in 2019 met zijn tweeën maar liefst 69.000 keer raak, waarbij voor het overgrote deel hardrijders werden geflitst. Uitgaande van een boete van minimaal 60 euro voor een snelheidsovertreding - we rekenen aan de heel erg zuinige kant - en een boete van 230 euro voor het negeren van een rood verkeerslicht, kom je op een ’Vreelandse bijdrage’ van een heel dikke vier miljoen euro aan de nationale boetepot.

Geflitst vorig jaar? U was niet de enige. Een overzicht van de flitsendste flitspalen in de regio
Flits....
© archieffoto

In werkelijkheid zal het bedrag een flink stuk hoger liggen. Op het stukje N201 waar de twee vlijtig flitsende flitspalen staan geldt een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur, terwijl op de rest van de weg 80 gereden mag worden. En die 60 km/uur geldt daar ook nog niet zo heel lang. Gewoontegetrouw 80 km/uur rijden in plaats van de nu geldende 60 km/uur levert een boete op van maar liefst 192 euro.

Miljoenen op het Oostereind

De flitskast op het Oostereind in Hilversum is ook een euroknaller voor de overheid. Je komt met een lekker vaartje van de snelweg af, bedenkt je te laat dat je vaart moet minderen omdat je de bebouwde kom in rijdt en pats, je bent de klos. Het overkwam vorig jaar 22.648 te hard rijdende automobilisten. Op de kop af 585 auto’s werden ook nog een betrapt op het negeren van het rode verkeerslicht, al dan niet als gevolg van dat te hard rijden. Ervan uitgaan dat een bon voor te hard rijden minstens 60 euro kost, en een bekeuring voor het negeren van een rood stoplicht 230 euro, betekent dat dat die ene flitskast op het Oostereind de schatkist bijna anderhalf miljoen euro heeft opgeleverd.

Flitsen op de dijk

Geflitst wordt er ook door de twee palen op de Oud-Loosdrechtsedijk. Zo’n 26.000 keer om precies te zijn, goed voor zeker een ruime anderhalve miljoen euro’s die naar Leeuwarden moesten worden overgemaakt. De flitspalen op de Nieuw-Loosdrechtsedijk waren goed voor 10.691 keer flitsen, ter waarde van minimaal 641.000 euro.

Dan de weg tussen Laren en Hilversum, met zowel aan begin als eind zo’n vermaledijde flitskast. Bij elkaar leveren ze de schatkist zo’n 900.000 euro op, met ruim 10.000 gefotografeerde snelheidsovertredingen en 1117 geconstateerde roodlicht-negeerders.

De flitspaal aan de Naarderstraat tussen Huizen en Naarden doet ook leuk mee. Hij flitste vorig jaar 6600 keer, waarmee de paal voor zo’n vier ton bijdraagt.

Hilversum

Dan de flitspalen in Hilversum. Want ook die flitsen dat het een lieve lust is. Die op de Kamerlingh Onnesweg bijvoorbeeld, goed voor 11.617 foto’s, bij elkaar ter waarde van zo’n 700.000 euro aan boetes die naar het CJIB zijn overgemaakt.

Geflitst vorig jaar? U was niet de enige. Een overzicht van de flitsendste flitspalen in de regio
Een van de flitspalen op de Joh. Geradtsweg in Hilversum.
© archieffoto

De flitspaal op de ’s-Gravelandseweg kwam tot 9234 keer flitsen (554.040 euro). De twee flitskasten op de Diependaalselaan flitsen zowel op roodlicht (829 keer) als op snelheid (917 keer). Bij elkaar een dikke ton voor de boetepot. Dat haalt het niet bij de prestaties van de vijf kasten langs de Johannes Geradtsweg, die vorig jaar voor minstens zes ton aan bekeuringen opleverden (5959 keer snelheid, 1809 keer roodlicht).

Eemlandse fllitspalen

In Eemland doet de N199 tussen Bunschoten en Amersfoort het goed, qua gefotografeerde verkeersovertredingen. Met name hardrijders werden daar geflitst, met een totaal boetebedrag van een klein miljoen.

De flitspaal op de Soesterbergsestraat in Soest flitste 13811 keer, goed voor minimaal 828.000 euro, en die op de Stadhouderslaan tussen Soest en Baarn zette 12.649 keer een hardrijder op de gevoelige plaat (minimaal 750.00 euro aan boetes). Ook de flitspaal op de Drakenburgerweg in Baarn deed zijn best. Hier gingen 8.206 auto’s op de foto, met zo’n vijf ton aan bekeuringen als resultaat. De flitspaal op de Biltseweg in Soest kwam vorig jaar 1554 keer in actie, met ongeveer 100.000 euro als opbrengst.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.