Premium

Uitglijder van GroenLinks-wethouder: Jan Kastje ’vergeet’ te melden dat zonnepanelen op Anna’s Hoeve duurder uitvallen

Uitglijder van GroenLinks-wethouder: Jan Kastje ’vergeet’ te melden dat zonnepanelen op Anna’s Hoeve duurder uitvallen
Wethouder Jan Kastje.
© foto studio kastermans/leon dakkus
Hilversum

Wethouder Jan Kastje (GroenLinks) heeft een uitglijder gemaakt. Hij is tijdens een raadvergadering ’vergeten’ te melden dat extra investeringen nodig zijn om een grote hoeveelheid zonnepanelen op Anna’s Hoeve te plaatsen. Dat terwijl die locatie een wezenlijk onderdeel is van die avond aangenomen beleid om gemeentelijke gebouwen energieneutraal te maken.

Dat de wethouder iets vergeten is te melden, blijkt uit een verkapte excuusbrief aan de gemeenteraad van het Hilversumse college namens de duurzaamheidswethouder. Daarin wordt uitgelegd dat Kastje de maandag voorafgaand aan het raadsbesluit (29 januari) te horen kreeg dat het rendabel krijgen van zonneweides op Anna’s Hoeve extra geld gaat kosten. Maar op het moment dat Kastje dat te horen kreeg, drong dat - volgens de brief - niet genoeg tot hem door.

Verontschuldigingen

Hij heeft die informatie dus ook niet gemeld aan de raad en daar heeft hij nu spijt van. ’Hoewel er nog extra onderzoek naar de locatie als gevolg van het amendement moet plaatsvinden, betreurt hij het niet opmerken hiervan zeer en biedt hiervoor zijn welgemeende verontschuldigingen aan’, staat in de brief van het college.

Afvalwaterzuiveringsinstallatie

Die opmerking is vrij opmerkelijk. In een aangenomen amendement (beleidsaanpassing) van de ChristenUnie wordt Anna’s Hoeve namelijk genoemd als een van de belangrijkste locaties om de 3100 benodigde zonnepanelen te plaatsen die nodig zijn om het gemeentelijke vastgoed CO2-neutraal te maken. Twee van de aandachtspunten van het aangenomen beleid slaan namelijk op de nieuwbouwwijk aan de oostkant van Hilversum. Zo wordt de afvalwaterzuiveringsinstallatie op Anna’s Hoeve als mogelijke locatie voor de duurzame opwekking van elektriciteit genoemd. Ook staat er een punt in het voorstel dat particulieren mogelijk mee kunnen doen met panelen in de nieuwbouwwijk.

Extern onderzoek

Verder wordt de raad gemeld dat een extern onderzoeksbureau kijkt waar in de gemeente de meest geschikte en kansrijke locaties zijn voor de 3100 zonnepanelen. Wanneer dat onderzoek klaar moet zijn, is nog onduidelijk.

Lees ook: Veel kritiek op plan verduurzaming raadhuis Hilversum, warmtepomp sneuvelt

De raadsvergadering over de verduurzaming van gemeentelijk vastgoed was sowieso geen leuke avond voor de Hilversumse wethouder. Al voordat er gesproken werd over zijn plannen, kwam vanuit de oppositie het verzoek om het onderwerp van de agenda te schrappen. Uiteindelijk besloot de meerderheid - waaronder zijn eigen partij GroenLinks - dat het plan rijp was om besproken te worden in de raad. Het resulteerde in een lastige discussie voor de wethouder. Zijn ideeën werden vanaf de eerste seconde door de raad grotendeels van tafel geveegd. Zo moest hij afstand doen van het plan om het raadhuis aan te sluiten op een warmtepomp. Uiteindelijk haalde een afgeslankte versie het, na inmenging van de coalitie.

Lees ook: Opinie: Coalitie Hilversum laat wethouder Kastje bungelen

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.