Premium

Oud-agent Gooi- en Vechtstreek krijgt werkstraf wegens diefstal

Oud-agent Gooi- en Vechtstreek krijgt werkstraf wegens diefstal
© Pixabay
Blaricum

Een oud-agent van het basisteam Gooi- en Vechtstreek Noord is maandag door de Utrechtse politierechter veroordeeld tot 90 uur werkstraf voor het stelen van benzine met behulp van twee tankpassen van de politie. De 34-jarige man uit Blaricum werd vrijgesproken van twee winkeldiefstallen in Huizen.

De hoofdagent kreeg strafontslag toen aan het licht kwam dat hij eind 2017 en begin 2018 tientallen keren met twee tankpassen van zijn werk had getankt en daarmee de politie voor zo’n 5.000 euro had benadeeld. Volgens de Blaricummer was hij gefrustreerd dat hij ondanks een perfecte staat van dienst geen promotie kreeg. Ook zat hij niet goed in zijn vel door stressklachten en privé-besognes. „Door alle stress en spanning is alle frustratie omhoog gekomen en heb ik dit gedaan”, vertelde de man.

De Blaricummer trok in de rechtszaal volop het boetekleed aan, maar hij had wel op iets meer begrip gerekend van zijn chefs en collega’s. „Ik heb mijn fout gemaakt, maar de politie heeft me ook wel laten vallen. Ik heb nul hulp gehad”, aldus de man. Hij was 12,5 jaar bij de politie in dienst en onder meer betrokken geweest bij een schietincident en zelf ook een keer gewond geraakt. „Ik heb er spijt van dat ik niet eerder aan de bel heb getrokken en hulp heb gezocht”, vertelde hij dat hij inmiddels met succes in therapie is geweest voor een post-traumatische stressstoornis.

De verdachte ontkende wel dat hij vorig jaar januari, na zijn ontslag bij de politie, binnen acht dagen twee keer spullen had gestolen bij de Albert Heijn in Huizen. De man zou de eerste keer een doosje keelpastilles en vitaminepillen niet hebben gescand bij de zelfscankassa, maar volgens de man had hij alles afgerekend. En anders moest het per ongeluk zijn gebeurd, aldus de verdachte. De tweede keer was hij nog bezig om zijn aankopen op de kassaband te leggen, toen hij al werd aangesproken op goederen in zijn tas. Dat hij vervolgens was weggerend, kwam door zijn stressstoornis. „Ik raakte in paniek. Pure paniek”, aldus de man.

Politierechter R. van Opstal sprak de verdachte vrij van de winkeldiefstallen, onder meer omdat hij op grond van camerabeelden niet kon uitsluiten dat de man inderdaad nog bezig was met afrekenen toen hij werd aangesproken. In de straf voor het stelen van de benzine hield hij onder meer rekening met de persoonlijke omstandigheden van de Blaricummer destijds en het feit dat de man het geld aan de politie terug heeft betaald. De rechter vond het feit wel te ernstig voor een geldboete, zoals de raadsvrouw van de verdachte had bepleit. Hij wees er op dat de man als agent ook een voorbeeldfunctie had.

Tegen de Blaricummer was 120 uur werkstraf geëist.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.