Premium

Plan voor renovatie De Stookplaats op Werf35; moderne serre stuit op bezwaren

Plan voor renovatie De Stookplaats op Werf35; moderne serre stuit op bezwaren
© Foto: De Stookplaats (Facebook)
Hilversum

Er ligt een eerste plan voor renovatie van De Stookplaats, hal 9 van Werf35, aan de Mussenstraat bij de gemeente. De aanbouw van een moderne serre stuit echter op bezwaren.

De oude loods op de voormalige gemeentewerf is omgebouwd tot bedrijfsgebouw en biedt plek aan acht ondernemers. Het gaat om een van de industriepanden van de oorspronkelijke, een eeuw oude, Pleisterfabriek. Hilversum heeft de eigenaar al gemeld dat het het pand op de gemeentelijke monumentenlijst komt te staan.

De eigenaar heeft bij de gemeente nog geen vergunning aangevraagd voor de renovatie, maar het plan al wel voorgelegd aan de commissie voor welstand en monumenten (CWM). Dit plan behelst het veranderen en vergroten van het oude industriepand. De commissie heeft onlangs de voorgestelde veranderingen aan het interieur niet kunnen beoordelen omdat plattegronden van de bestaande toestand nog ontbraken.

Roldeuren

Over de buitenkant van De Stookplaats kon wel dat wel. Zo wil de eigenaar de ramen en deuren in de oost- en de westgevel aanpassen. In de oostgevel worden de bestaande roldeuren vervangen door grote (antracietkleurige) aluminium ’sectionaaldeuren’ met daarin een loopdeur. De bestaande raamkozijnen in de westgevel worden doorgezet tot op de vloer en ingevuld met openslaande deuren met bovenlichten. Verder worden deze kozijnen voorzien van houten luiken. Onderdeel van het plan is verder het plaatsen van zonnepanelen op de op het zuiden georiënteerde vlakken van het typerende sheddak (industrieel zaagtanddak).

Plan voor renovatie De Stookplaats op Werf35; moderne serre stuit op bezwaren

Rechthoekige serre

Een grotere ingreep in het toekomstige gemeentelijke monument is de bouw van een moderne rechthoekige serre tegen de zuidgevel. Deze uitbouw zou een groen plat dak en kozijnen van zwart aluminium krijgen. De commissie vindt dat geen goed plan. De serre doet volgens de deskundigen ’zowel afbreuk aan het industriële karakter van het bestaande pand als aan de stedenbouwkundige en ensemblewaarde van het gebied’. De rest van het plan - inclusief zonnepanelen - kan (voorlopig) wel de goedkeuring van de commissie wegdragen. Met uitzondering van de houten luiken. Die passen volgens de commissie niet bij het karakter van het pand.

De bal ligt nu bij de eigenaar van De Stookplaats. Die moet het renovatieplan aanpassen en verder uitwerken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.