Premium

Troubleshooter op het paleis; Wouter de Jong moet compleet vastgelopen Soestdijk-project weer op de rit zien te krijgen

Troubleshooter op het paleis; Wouter de Jong moet compleet vastgelopen Soestdijk-project weer op de rit zien te krijgen
De paleisplannen van de Meyer Bergman Erfgoed Groep, met in de rechterbovenhoek de woningbouw waar inmiddels alles om draait.
Baarn

Ga er maar aan staan. De toekomstplannen voor paleis Soestdijk zitten gigantisch in de knoop en iemand moet de boel weer op de rit zien te krijgen. En die iemand is Wouter de Jong. De gemeente Baarn heeft hem gevraagd als troubleshooter, informateur, mediator - of minder bloemrijk maar wel formeler: als adviseur. Aan hem de eer een oplossing te vinden voor het tekort van elf miljoen.

Wouter de Jong. Hij is van 1960. En van de ChristenUnie. Oud-burgemeester van Houten, voormalig gedeputeerde bij de provincie Utrecht, en daarvoor wethouder in Houten. Hij heeft vaker met soortgelijke bijltjes gehakt. ,,Als burgemeester, gedeputeerde en wethouder kom je natuurlijk vaker situaties tegen waarbij een enorme kluwen ontward moet worden. Dus ja, ik heb ervaring met dit soort klussen. Maar aan de andere kant: paleis Soestdijk is natuurlijk uniek. In die zin is deze klus onvergelijkbaar.”

Troubleshooter op het paleis; Wouter de Jong moet compleet vastgelopen Soestdijk-project weer op de rit zien te krijgen
Wouter de Jong
© foto gemeente houten

De Jong is benaderd door de gemeente Baarn, in een poging om het ’probleem Soestdijk’ alsnog tot een goed einde te brengen. Hem is gevraagd een uitweg te zoeken om het vastgelopen miljoenenproject weer vlot te trekken. Logischerwijs praat De Jong behalve met de gemeente Baarn zelf ook met de provincie en de Meyer Bergman Efgoedgroep, de eigenaar van het paleis en het bijbehorende landgoed, de drie met elkaar in de knoop zittende hoofdrolspelers in het paleisdrama. Al laat hij zich daar verder niet over uit.

Want hoe zit het ook alweer. Het rijk verkocht het paleis voor 1,7 miljoen euro aan de Meyer Bergman Erfgoedgroep, die het paleis wil restaureren en het enorme landgoed wil herontwikkelen. Dat kost uiteraard een hoop geld en een deel van dat geld moet komen uit de bouw van maximaal honderd woningen op en rond de marechausseekazerne in het Paardenbos. En daar zit meteen de kink in de kabel. De provincie Utrecht en de gemeente Baarn trappen vol op de rem en staan de gewenste woningbouw op die plek niet toe in verband met de aanwezigheid van een oude bosgroeiplaats. En die zijn beschermd. Bouwen mag op het stuk dat nu ook al bebouwd is, maar meer niet, stellen gemeente en provincie. Resultaat: een gat van elf miljoen in de plannen van Meyer Bergman. En een dreigend fiasco van nationaal formaat. Want als dit niet doorgaat, wat moet er dan met paleis Soestdijk?

Troubleshooter op het paleis; Wouter de Jong moet compleet vastgelopen Soestdijk-project weer op de rit zien te krijgen
Paleis Soestdijk, iets meer dan een jaar geleden.
© foto studio KASTERMANS/BEN DEN OUDEN

Wouter de Jong is inmiddels aan de klus begonnen. ,,Maar dat is meteen ook alles wat ik erover kwijt wil. Ik ben begonnen. Maar hoe ik werk, houd ik voor me, dat zult u begrijpen.” De kwestie ligt immers gevoelig. Hij heeft geen deadline van de gemeente Baarn - zijn opdrachtgever - meegekregen over wanneer hij met zijn advies moet komen, vertelt De Jong nog wel. ,,Zo snel mogelijk. Hoe lang ik denk nodig te hebben? Daar laat ik me niet over uit. Maar iedereen zit er op te wachten, vandaar zo snel mogelijk.”

De gemeente Baarn liet eerder weten te hopen dit voorjaar het nieuwe bestemmingsplan voor paleis Soestdijk te kunnen vaststellen. Of dat lukt, wie zal het zeggen. Wouter de Jong weet het ook niet. ,,Ik kom zo snel mogelijk met mijn advies, maar wat ze vervolgens met mijn advies doen, dat is natuurlijk niet aan mij. En misschien is er vervolgens nog wel weer nader advies nodig, wie zal het zeggen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.