Premium

Protesterende boer boos omdat hij niet met trekker snelweg op mag: ’Ontmoedigingsbeleid’

Protesterende boer boos omdat hij niet met trekker snelweg op mag: ’Ontmoedigingsbeleid’
Trekkers in oktober 2019 bij het RIVM)in De Bilt
© Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP
Den Haag

Lukt het de boeren woensdag met massaal machtsvertoon naar Den Haag op te trekken? Rob Smit uit Wieringerwerf - regiobeheerder voor Farmers Defence Force - heeft nog ’geen helder beeld’ van met hoevelen ze de weg op gaan. Dat komt deels omdat de goed op elkaar ingedraaide boerennetwerken zelfstandig hun aanrijroutes organiseren. Maar hij merkt ook dat het moeilijker wordt de achterban gemotiveerd te houden.

Succes voor de overheid met wat hij betitelt als ’ontmoedigingsbeleid’. ,,Die linkse kliek in Den Haag is de boeren zat’’, is de conclusie die hij trekt uit het strakke handhaven van de Wegenverkeerswet dat de politie de actievoerders in het vooruitzicht heeft gesteld. Trekkers mogen in het hele land niet via de snelweg naar Den Haag. Voor de Noord-Hollanders boven het kanaal geldt dat tunnels voor trekkers verboden zijn.

,,De politie wil nu toch wel eens een beetje gaan handhaven, dus moeten wij via de Schellingwouderbrug dwars door Amsterdam met drie, vierhonderd trekkers. Hartstikke onveilig’’, aldus een boze Smit, die stelt dat hij het liefst ’zo snel mogelijk, zo veilig mogelijk en met zo min mogelijk overlast’ naar Den Haag rijdt met zijn colonne. ,,Half acht verzamelen, over de snelweg knallen en we zijn er.’’ Het zit er niet in.

Politiewoordvoerder Menno Hartenberg is het er niet mee eens dat het snelwegverbod is ingesteld om boeren te ontmoedigen. ,,De vorige keer hebben we besloten de trekkers over de snelwegen te begeleiden, dat was beter dan ze tegenhouden. Het overige verkeer heeft er dan toch last van en het is ook niet het veiligste. Het is een eenmalig verhaal geweest.’’

De gemeente Den Haag heeft ook ’geleerd van de vorige keer’, zegt woordvoerster Annelou van Egmond. ,,We hebben maatregelen genomen om te zorgen dat mensen zich houden aan de politieverordening en de Wegenverkeerswet.’’ Het Malieveld is dit keer ook verboden terrein. De manifestatie vindt van elf uur tot circa half drie plaats op de Koekamp, naast het Malieveld. Parkeren kan op ventwegen langs drie grote toegangswegen, dan is het verder lopen. ,,We verwachten 7500 boeren, waarvan er 6000 met eigen vervoer komen, dat kan een trekker zijn’’, aldus Van Egmond, die zich hierbij baseert op informatie van de actievoerders.

Wilbert van der Post van Agractie regio Leiden rijdt woensdag vanaf verzamelplekken bij Leiden en Zoeterwoude met mede-actievoerders via binnenwegen naar Den Haag. ,,We komen met een stevig standpunt over het onderzoek dat het Mesdagfonds donderdag presenteert op basis van de cijfers van het RIVM. Die kloppen van geen kanten en deze actie is bedoeld om de politiek naar het Mesdagfonds te laten luisteren.’’

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.