Premium

Vraagtekens bij ’twijfelachtig’ negeren negatief HOV-advies door Hilversums college

Vraagtekens bij ’twijfelachtig’ negeren negatief HOV-advies door Hilversums college
De natuurbrug en de fly-over die in Anna’s Hoeve moeten komen. Rechts de A27.
Hilversum

Dat het Hilversumse college een negatief advies over essentiële onderdelen van de snelle busbaan (tunnel, natuurbrug en fly-over) negeert, roept in de gemeenteraad vragen op. De SP is bezorgd en eist tekst en uitleg van b en w.

Voor de bouw van de tunnel in de Oosterengweg en de natuurbrug en fly-over op Anna’s Hoeve is door aannemer BAM bij de provincie Noord-Holland een vergunning aangevraagd. Het Hilversums college moet daarover adviseren, met name op basis van het oordeel van de onafhankelijk commissie voor welstand en monumenten (CWM). Die heeft echter flinke kritiek op het uiterlijk en de (sociale) onveiligheid van de HOV-projecten.

Prullenbak

Het college gooit dit ronduit negatieve advies in de prullenbak omdat aanpassing van de plannen teveel tijd (enkele maanden) en geld (’meerdere’ miljoenen) zou kosten. Het werk aan de tunnel moet - benadrukken b en w - op 30 maart van start gaan met het oog op het hemelvaartweekend, waarin geen enkele trein tussen Hilversum en Amersfoort rijdt.

Twijfelachtig

Deze ongebruikelijke stap van het college - het negeren van het advies van de CWM - noemt de SP-fractie ’nogal twijfelachtig’. Vooral omdat er volgens de partij sprake is van ’planningsproblemen, en niet een inhoudelijk verschil van mening’. De SP stelt dat met name aspecten op gebied van (sociale) veiligheid serieus moeten worden genomen. ’De indruk ontstaat dat een positief advies reeds vaststond - ongeacht het advies van het CWM’, stelt fractievoorzitter Pierre van Rooden. De SP wil de kwestie daarom bespreken in de eerstvolgende raadscommissie duurzaamheid & bereikbaarheid.

Beeldkwaliteit

Voor de tussentijd hebben de socialisten een reeks vragen bij het college neergelegd. Waarom is er, bijvoorbeeld, geen beeldkwaliteitsplan voor het Hilversumse deel van het HOV-traject aan de raad voorgelegd? Hoe is het omstreden ontwerp voor brug, tunnel en fly-over eigenlijk tot stand gekomen? En: zijn beeldkwaliteit en samenhang nu ondergeschikt geworden aan de planning?

Serieus

De CWM vindt dat het ontwerp in zijn geheel heroverwogen moet worden, constateert de SP. De partij wil van het college weten of er serieus naar deze optie is gekeken. En wat de gevolgen zijn als Hilversum dat alsnog doet. Was het college überhaupt bereid om een negatief advies van de commissie te volgen? En waarom heeft het college het ontwerp, ’dat politiek en maatschappelijk gevoelig ligt’, niet aan de gemeenteraad heeft voorgelegd?

Veiligheid

Met name de opmerkingen van de commissie over veiligheid baren de SP zorgen. ’Het gaat dan om de sociale veiligheid van de trap vanuit de fietserstunnel en de beklimbaarheid van balustrades en doorvalbeveiligingen. Wat wordt hieraan gedaan?

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.