Premium

Van opgestoken vuist naar waardering alom: kapsalon Hair by Hylke Bazen in Muiden trekt in voormalig Primera-pand de Hoek

1/2
Muiden

Na het vertrek van de Primera uit de vesting Muiden, eind september vorig jaar, stond de winkel op de hoek van de Sluisstraat en de Weesperstraat leeg. Daar komt dit jaar verandering in.

Hylke Bazen van kapsalon Hair by Hylke Bazen in Muiden ziet het al helemaal voor zich. ,,In het pand van de voormalige Primera de Hoek kan ik, hoop ik, wel zes stoelen kwijt. Ik ga ook de ramen die dicht zijn gemaakt weer open laten maken. Dan kun je net als vroeger vanaf de Sluisstraat door de ramen de Weesperstraat in kijken.”

De kapsalon is nu nog gevestigd in de oude smederij van Jan Melis aan de Naarderstraat. ,,Ik ga wéér van het ene monumentale pand naar het andere”, vertelt ze terwijl ze een klant helpt aan een parkeerkaart om de auto weg te zetten. In januari 2008 opende Bazen haar kapsalon in de oude smederij.

,,Ja, dat was nog wel even een dingetje destijds”, blikt ze terug. De oude smederij werd ingrijpend verbouwd, weliswaar met respect voor de historische details. De houten overkapping, waar vroeger de paarden werden beslagen, werd vervangen door een hoofdzakelijk glazen pui. De woonkamer en de keuken werden bij de smidse getrokken, waardoor er meer ruimte ontstond voor de kapstoelen. De oud-Hollandse ambiance van de keuken bleef bewaard. Van de smederij zelf herinnerde alleen de vuurplaats nog aan de vorige bestemming.

,,Maar er werd in de begintijd ook wel eens een vuist naar me opgeheven”, herinnert de Muidense zich. Dat veranderde allemaal toen Bazen in juli 2009 het bord met de spreuk van de oude smid in ere herstelde. De legendarische woorden van Melis ’Zolang er paarden bestaan, zal ik er hoefijzers onder slaan’ zorgden ervoor dat de rust terugkeerde in de straat.

In de afgelopen jaren woonden en werkten Bazen en haar man in de smederij. ,,We waren eigenlijk aan het kijken naar een ander huis, vanwege ruimtegebrek. Maar toen ik begreep dat Primera de Hoek wegging dacht ik ’waarom verhuis ik de zaak niet in plaats van zelf te verhuizen?’”

Sinds het plan in Muiden bekend is geworden heeft Bazen veel positieve reacties gekregen. ,,De Hoek ziet er zo doods uit nu de Primera weg is. De reacties vormen een leuk contrast met die van vroeger.”

Bazen hoopt dat de verbouwing over een half jaar klaar is.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.