Premium

Duurzaam beleggen, waarom eigenlijk niet?

Duurzaam beleggen, waarom eigenlijk niet?
© Pixabay

Je spaargeld verdampt op de bank. Dan maar beleggen? Het liefst groen, dan doe je ook nog iets goeds. Hoe pak je het aan? Vermogensbeheerder Loege Schilder van Axento in Volendam wijst op deze plek in de krant eens per maand de weg in het land van het groene geld.

Steeds meer beleggers nemen duurzaamheid mee in hun afweging.

’Waarom zou ik duurzaam beleggen?’ is gedraaid naar ’Waarom zou ik eigenlijk niet duurzaam beleggen?’. Er is nog van oudsher nog een aantal vermeende bezwaren tegen duurzaam beleggen. Maar staan die bezwaren eigenlijk nog wel overeind?

Het eerste bezwaar is dat duurzaam beleggen alleen over het milieu gaat. Dat hoeft helemaal niet. Duurzaam beleggen gaat ook over de bestrijding van wapens, de bevordering van de gezondheid en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Je kunt investeren in een specifiek thema zoals duurzame energie of recycling. Maar je kunt ook gespreid investeren over meerdere thema’s.

Verder wordt aangevoerd dat niet-duurzame bedrijven nu net voor een goed rendement zorgen. Dat zou je dan missen. Diverse studies tonen aan dat duurzame bedrijven minstens net zo goed presteren.

In 2015 al werd een artikel gepubliceerd dat de resultaten van 2000 wetenschappelijke onderzoeken analyseerde. Daaruit bleek dat duurzame beleggingen niet slechter presteerden dan beleggingen die geen rekening hielden met duurzaamheid. In 2019 werden deze conclusies bevestigd door onderzoekers van het Internationale Monetaire Fonds.

’Duurzame beleggingsfondsen zijn veel duurder’ is een volgend bezwaar. Dat was 10 jaar geleden inderdaad nog het geval. Beleggers maakten kosten om de duurzaamheid van bedrijven te onderzoeken. Tegenwoordig is het kostenverschil minimaal. Door de toegenomen massa zijn de kosten procentueel lager. Daarnaast is de beschikbaarheid van de data en de automatisering verbeterd en goedkoper geworden.

Tenslotte is een bezwaar dat duurzame investeringen alleen renderen bij de gratie van subsidies. De overheid probeert door subsidies te verstrekken een beweging op gang te krijgen. Als de sector groot genoeg is, kunnen de subsidies worden afgebouwd. De markt voor elektrische auto’s is hier een voorbeeld van. Een aantal jaren geleden kreeg je flinke belastingvoordelen op een hybride auto. Later kreeg je alleen nog voordeel op een 100% elektrische auto. Per 1 januari zijn die regelingen weer verder afgebouwd. In de tussentijd hebben autofabrikanten aantallen bereikt waardoor de kosten per auto dalen. Daarnaast ontstond voldoende basis om te investeren in de benodigde infrastructuur van laadpalen.

Duurzame alternatieven gaan pas echt vliegen als er geld mee verdiend wordt. Zonder subsidie. Denk aan een duurzaam geteelde bloemkool die ongeveer even duur is als een niet-duurzame. De meeste mensen zijn niet bereid om een hogere prijs te betalen voor duurzaamheid. Maar bij een vergelijkbare prijs kiezen ze wel de duurzame variant.

In steeds meer markten vormt de duurzame variant een beter alternatief. Tegelijkertijd vindt de jongere generatie het belangrijker om bij te dragen aan een betere wereld. Voor beleggers is deze combinatie goud waard. Meer winstgevende business modellen om in te investeren waar ook nog eens meer vraag naar is.

Waarom zou je eigenlijk niet duurzaam beleggen?

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.