Na lange vertraging trajectcontrole 80 kilometer tussen Baarn van Bunschoten van start; eerste provinciale weg in ons land

Dit bord werkte ook al snelheidsremmend.
© Archieffoto Caspar Huurdeman
Bunschoten

De trajectcontrole op de provinciale N414 tussen Baarn en Bunschoten gaat vanaf maandag 24 februari eindelijk in werking. Dit systeem is bekend op rijkswegen. De Bisschopsweg is landelijk de eerste provinciale weg waar de controle op tachtig kilometer maximum snelheid wordt ingevoerd. Wie vanaf maandag te hard rijdt, krijgt een boete.

Problemen met de ontwikkeling van software hebben ertoe geleid dat de trajectcontrole veel later wordt ingevoerd dan gepland. Meer dan een jaar geleden zijn er al borden en palen geplaatst. Alleen die maatregel zorgde er al voor dat automobilisten hun voet van het gaspedaal haalden. Daarvoor reden zij soms wel 120 tot zelfs 160 km per uur op de Bisschopsweg. De komende week wordt gewaarschuwd met tekstkarren dat de trajectcontrole ingaat.

Volgens de woordvoerster van het Openbaar Ministerie wordt het nu spannend of alles goed werkt. ,,De processen zijn getest. Het terugdringen van de snelheid is moeilijk te doen met mobiele controles door het open weiland in de omgeving.”

De trajectcontrole meet de snelheid over een langer stuk weg. Er wordt altijd een iets hogere ondergrens aangehouden en daarboven nog een foutmarge bij de snelheidsmeting. Van de provinciale wegen is bekend dat er relatief veel verkeersslachtoffers vallen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.