Premium

Lex Honig (1929-2020), een avontuurlijk levenskunstenaar

Lex Honig (1929-2020), een avontuurlijk levenskunstenaar
Lex Honig
Nederhorst den Berg

Lex Honig was een origineel en avontuurlijk mens. Zijn creativiteit bleek onder meer uit zijn grappige cadeautjes voor de kinderen en kleinkinderen. En er kon geen feestje of jubileum zijn of Lex Honig zong er een lied of hield een geestige speech. Hij was misschien in ten diepste een theatermens, hoe bescheiden hij overigens ook was.

Als hij in het Toonkunstkoor zong - liefst verkleed voor een rol - dan genoot hij. En het avontuurlijke van zijn karakter kwam tot uiting in zijn passie voor de scouting, het zeilen, het maken van verre reizen en het jagen in Engeland. Dat jongensachtige heeft hij eigenlijk zijn leven lang gehouden.

De Zaanse Schans

Lex werd geboren in Koog aan de Zaan, als tweede in een gezin met vijf kinderen, en als telg uit het bekende geslacht waarvan de naam verbonden is aan de voedingsmiddelenindustrie. Het huis van zijn ouders heeft een plaats gekregen in het openluchtmuseum De Zaanse Schans.

In 1949 verhuisden zijn ouders met hun kinderen naar Zuid-Afrika en Lex studeerde daar aan de Universiteit van Kaapstad. Hij was niet zo’n studiebol, meer een man van de praktijk.

Puddingfabriek

Toen de familie in 1954 weer naar Nederland terugkeerde, bleef Lex in Zuid-Afrika en leidde daar de activiteiten van Honig N.V., waaronder de John Moir puddingfabriek en Val Orange, waar vruchtensappen geproduceerd werden. In 1959 keerde hij terug naar Nederland en gaf met zijn broer leiding aan Honig N.V. in Koog.

Intussen had hij op wintersport Lizzy Houbolt leren kennen, ze trouwden in 1964 en gingen wonen in Bergen. Lex was intussen al tegen de veertig toen hij met haar drie kinderen kreeg. Het gezin vestigde zich in ’s-Graveland.

Argonauten

Lex Honig was een leuke ondernemende vader. Het gezin maakte zowel heel verre reizen als gewone kampeervakanties naar Joegoslavië en Frankrijk. In 1978 werd Honig N.V. verkocht en stopte Lex met werken.

Nou ja, wat heet? Naast diverse adviseurschappen was er toen ook meer tijd voor zijn gezin, de boot en later zijn huis in de Caraïben. Maar hij deed ook veel vrijwilligerswerk, zoals voor het Rode Kruis, scoutinggroep De Argonauten, de VVD, als zeilinstructeur en in de ouderraad van de school. Toen de kinderen groot waren en zelfstandig woonden, gingen Lex en zijn vrouw uit elkaar en Lex verhuisde naar Nederhorst den Berg.

Wilskracht

De laatste vijftien jaar van zijn leven leed hij aan de ziekte van Parkinson. Met de nodige hulp en vooral met veel wilskracht en doorzettingsvermogen leerde hij ermee te leven. De regie volledig in eigen hand houdend was hij echter heel duidelijk over de laatste fase van die nare ziekte: ’Bij de voorlaatste halte stap ik uit’.

Afscheid nemen

In de veronderstelling dat dat punt naderde nam hij soms al te vroeg afscheid van hobby’s en vrienden, om daarna toch weer verder te gaan. Een van zijn kinderen zei: „Afscheid nemen verhief hij zo tot een ware kunst”.

Op 13 januari echter kwam hij toch bij die op een na laatste halte aan. Toen hief hij samen met zijn meest geliefden om zich heen het glas: ’Op het leven!’. Met in zijn ene arm het infuus en in zijn andere hand een glas champagne. En zoals hij het steeds zelf gewild had. stapte hij er toen uit.

De originele en avontuurlijke levenskunstenaar heeft op velen grote indruk gemaakt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.