Premium

Column Punten van Spaan: Hakim Ziyech, de beste nummer 10 in de eredivisie sinds Eriksen en Bergkamp

Column Punten van Spaan: Hakim Ziyech, de beste nummer 10 in de eredivisie sinds Eriksen en Bergkamp

Henk Spaan geeft punten in de voetbalwereld.

9,5 Hakim Ziyech

Het beste stuk over Hakim Ziyech, sorry: verreweg het beste stuk over Hakim Ziyech, is al twee jaar oud. Het is van Sam Planting en het staat in Hard Gras 118. ’Simply the best’ heette het omslagverhaal. Hij schreef het in een tijd dat deskundigen niets anders deden dan Ajax’ spelmaker afzeiken.

Ik sluit niet uit dat Johan Derksen, wijzend op zijn lichaamstaal, de woorden ’dat soort jongens’ heeft gebruikt. Zelf ben ik ook schuldig: het was een loyaliteitskwestie. Hakim zei dat Van Basten een slechte trainer was. Ik heb toen gewezen op zijn beste seizoen bij Heerenveen: dat hij onder Marco 31 wedstrijden had gespeeld met 9 doelpunten en 9 assists.

Iets in mij zegt dat de mildere Ziyech van vandaag Van Basten geen ’slechte trainer’ meer zou noemen. Het talkshow-idioom is nooit iets geweest voor hem. Aan de andere kant heeft Van Basten zich in de jaren dat Ziyech een schietschijf was, ook niet onbetuigd gelaten.

Vanavond ga ik Fox kijken om te zien of Marco eindelijk genegen zal zijn tot een benadering die recht doet aan de beste nummer 10 in de eredivisie sinds Eriksen en Bergkamp. In dat twee jaar oude artikel van Sam Planting wees hij erop dat Ziyech al in die tijd en de jaren ervoor in allerlei statistieken zo ver voorop liep dat de weerzin tegen hem op niks anders gestoeld kon zijn dan op zijn lichaamshouding en, vermoedelijk maar onbewijsbaar, etniciteit.

’In elke statistische categorie die de creativiteit van een speler meetbaar maakt steekt Ziych er met kop en schouders bovenuit’, schreef Sam.

Behalve, het enige puntje van kritiek, in zijn afstandsschoten. In een sport waar ’playing the percentages’ steeds belangrijker wordt, schoot en schiet hij te vaak vanuit een positie die maar weinig uitzicht op succes biedt. Inmiddels is zijn status zo gegroeid dat de tribuneklanten zo’n rouletteschot lachend wegwuiven als ’typisch Ziyech’.

8 Calvin Stengs

Mensen zeggen dat Ajax gewoon 50 miljoen moet bieden om Stengs en Boadu bij AZ weg te halen. Het geld is er en AZ is niet in de positie het te laten liggen. Dat laatste klopt: ze kunnen in Alkmaar natuurlijk hard blijven roepen dat ze hun spelers niet aan de concurrent gaan verkopen, maar meer dan fluiten in het donker is dat niet.

Is zo’n deal wenselijk voor Ajax? Ten eerste staan beide spelers onder contract bij Mino Raiola. Meer zeg ik niet. Ten tweede moet Boadu nog aantonen dat hij kansen op twee meter van het doel niet zal blijven missen. Er zit bepaald structuur in het om zeep helpen van droomsituaties waarmee Vincent Janssen voorheen wel raad mee wist.

Voor Stengs geldt: kantelt hij wel eens een wedstrijd? Was hij in staat tegen NAC de boel in handen te nemen en de overwinning eruit te slepen? Het moeilijkste van scouting is om de groeipotentie te zien. Is die er? Die vraag moet Overmars beantwoorden.

8 Jerémie Boga

Boga (23) blinkt uit bij Sassuolo, staat op de radar van Barcelona en is verkocht door Chelsea voor drie miljoen met dezelfde terugkoopclausule. In 2009 speelde hij, 12 jaar, op het Torneo del Futuro in Amstelveen met teamgenoten als Tomori, Abraham, Solanke en Clarke-Salter. En dan zeggen ze dat Engelse clubs slechte jeugdopleidingen hebben.

Meer nieuws uit Sport