Premium

In Horstermeer gaan ze hun eigen natuur beheren: Provincie verkoopt deel van de polder

In Horstermeer gaan ze hun eigen natuur beheren: Provincie verkoopt deel van de polder
De grond in het noorden wordt verkocht
© Illustratie provincie Noord-Holland
Nederhorst den Berg

Natuur in het noordelijk deel van de Horstermeer staat deels te koop. In principe voor de eigen agrariërs en inwoners.

En die hebben interesse, zo blijkt inmiddels. Natuurmonumenten als beheerder ligt daarmee niet meer voor de hand, na het plan dat zo’n tien jaar geleden leidde tot een ware volksopstand. Grote delen van de polder zouden toen vernat worden. De republiek Horstermeer werd uitgeroepen, inwoners sloopten zelfs volgens hen illegaal door Natuurmonumenten geplaatste damwanden. Uiteindelijk ging het plan van tafel.

Zeventig hectare

Nu ligt er, na uitgebreid overleg en voorbereiding, dus het plan om in totaal zeventig hectare in het noorden van de polder te verkopen. Daarvan moet 47 hectare als natuurgebied beheerd worden, als onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland (NNN). De provincie is nu nog eigenaar, maar wil ervan af. ,,Wij zijn geen natuurbeheerders”, meldt een woordvoerster. Voor de verkoop is uitgebreid gesproken met LTO Noord Gooi, Vecht en Amstelstreek, dat opkomt voor de agrariërs. De prijs per hectare is wel nog onbekend.

Kwelpolder

Agrariërs en bewoners van de befaamde kwelpolder zijn door de provincie vanaf de start betrokken bij de plannen. Ook waren er informatiebijeenkomsten waarop de buurt uitgelegd kreeg wat natuurbeheer inhoudt. Zoals beperkt vee houden en alleen binnen bepaalde periodes maaien. Volgens de provincie Noord-Holland is gebleken dat onder agrariërs en bewoners zeker belangstelling voor aankoop is.

Agrarisch bedrijf

Cor Veldhuisen, voorzitter van LTO-Noord voor deze regio, bevestigt dat. ,,Het gaat om grond die grenst aan agrarische percelen. Als een kwart van je totale grond natuur is, valt dat als bedrijf te doen.” Er zitten volgens hem in de Horstermeer drie agrarische bedrijven. ,,Verder vooral particulieren met paarden of schapen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.